latinica  ћирилица
31/08/2017 |  20:02 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Ово сигурно нисте знали о мравима!

У прашумама Источне Малезије живи род мрава Myrmoteras који шкљоцају својим вилицама 700 пута брже него што човјек трепне, пише Гизмодо.

Ови неустрашиви предатори наоружани су дугим, зашиљеним мандибулама које посједују механизам налик опрузи. Један тренутак и све је готово за њихов плен.

Myrmoteras мрави посједују "најбржа уста" источномалезијских прашума, а да би сазнали како овај механизам тачно функционише, научници националног музеја природне историје Смитсонијан, Универзитета у Аризони и Универзитета у Илиноису одлучили су да га осмотре изблиза у лабораторијским условима.

Тим је на острву Борнео прво сакупио неколико колонија различитих врста Myrmoteras мрава, а затим их узгајао у лабораторији.

Још на почетку је било сасвим јасно да је њихов угриз врло брз, али нико није могао да процијени којом тачно брзином ови мрави затварају своју чељуст.

Зато су снимани посебном камером, а видео-снимак је касније успорен. Примијећено је да мрави отварају вилицу под углом од 280 степени, а затим је заклапају роботском брзином и прецизношћу.

Чак ни 1.000 кадрова по секунди није било довољно да се забиљежи њихов угриз, па су научници временом повећавали број све док нису стигли до 50.000.

Установљено је да је Myrmoteras мравима за напад потребно свега пола милисекунде, што је 700 пута спорије од људског трептаја.

Мрави су затим подвргнути микроскопском прегледу, а њихове главе и микро ЦТ скенирању, које путем рендгенских зрака производи 3Д приказе сићушних структура.

Научник Фредерик Лараби успио је захваљујући томе да створи модел која открива како функционишу унутрашњи мишићи и егзоскелет ових мрава.

Микро ЦТ снимци показали су да постоје три различите групе снажних мишића које чине већи дио мравље главе, укључујући мишиће "отвараче" и мишиће "затвараче".

Процес започињу отварачи који шире мандибуле, а њих затим контракује јачи пар "ближих'"мишића који се истовремено одупире о егзоскелет у задњем дијелу главе.

У питању је процес који врло личи на механизам замки за медвједе, а који је међу мравима до сада еволуирао најмање четири пута. Myrmoteras мрави су врло далеки рођаци осталих мрава, и њихови мишићи и егзоскелет не личе ни на шта друго у мрављем свијету.

Уколико је све ово звучало фасцинантно, треба имати у виду да широм тропског појаса живи Odontomachus, врста мрава која има двоструко бржи угриз од својих Myrmoteras рођака. Њихове вилице су толико снажне, да могу да им послуже као катапулт и лансирају их уназад кроз ваздух, омогућавајући им моменталан бијег са мјеста на којем се налазе.

Извор: Б92