latinica  ћирилица
29/08/2017 |  18:50 | Аутор: РТРС

Многи ће оставити пушење када прочитају овај текст

Старији пушачи имају веће изгледе да буду физички слабији од својих вршњака који никад нису пушили или су оставили пушење, показује недавно истраживање.

Научници су проучавали Британце старије од 60 година који нису показивали симптоме фрагилности, стања код кога је тјелесна снага мања а због кога су те особе рањивије и лакше постану немоћне у случају болести или повреда попут пада.

Након четири године праћења испитаника показало се да су пушачи имали 60 одсто веће изгледе да постану крхки од других учесника истраживања који нису пушили, пише Ројтерс.

"Они који су у прошлости престали да пуше нису имали исти ризик фрагилности, што сугерише да престанак пушења има вјероватне користи чак и касније у животу", изјавио је вођа студије Готаро Кођима са Лондонског универзитетског колеџа. Иако је фрагилност повезана са старењем, она није неизбјежна.

Њени симптоми су губитак тежине, слабост, спорији ход, низак ниво тјелесне активности и смањена мишићна маса. Крхке старије особе имају већи ризик од падова, фрактура, хоспитализације и смањења менталних способности.

Британско истраживање обухватило је 2.542 старије особе. На почетку истраживања 56 одсто учесника описано је као снажно и нису имали ниједан знак крхкости, док су остали имали један или два симптома - што је недовољно да би били укључени у групу фрагилних особа.

Бивших пушача било је 1.113, а садашњих 261. Пушачи су имали повећани ризик фрагилности чак и кад су научници узели у обзир друге факторе који могу да играју улогу: животну доб, пола, конзумирање алкохола, образовање, приходе и когнитивне функције.

Бивши пушачи нису, чини се, имали повећани ризик од крхкости, независно од тога да ли су престали да пуше прије много година или нису.

Слика је била другачија код оних који су патили од хроничне опструктивне болести плућа (КОПБ), уобичајене компликације код пушача, која је повезана са повећаним ризиком од неравнотеже, слабости мишића, слабљења костију, несвјестица и падова.

Научници су закључили да пушачи имају веће изгледе да развију фрагилност због КОПБ-а, а не због самог пушења. Студија пушачима даје још један разлог да престану да пуше, каже др Тиму Ниранен са Бостонског универзитета.

"Осим што изазива рак, пушење може да оштети срце, плућа, крвне судове, усну дупљу, репродуктивне органе, кости, кожу и очи", каже Ниранен, који иначе није био укључен у истраживање.

Извор: б92