latinica  ћирилица
29/08/2017 |  17:54 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Знакови који указују на недостатак протеина из меса

Протеине из меса немогуће је надокнадити било којом другом намирницом, а њихов недостатак може да проузрокује низ тегоба.
Месо (Фото: Michael Stern/Flickr.com) -
Месо (Фото: Michael Stern/Flickr.com)

Потпуно је прихватљиво да се месо, ако нисте неки велики љубитељ ове намирнице, не нађе баш сваки дан на вашем тањиру. Заправо, разноврсна исхрана богата воћем, поврћем, махунаркама, житарицама и другим безмесним намирницама је пожељна.

Али, ако сте навикли да редовно једете месо, тада ће и ваше тијело имати потребу за њим. Логично, јер месо је најважнији извор протеина и то неких које не можемо да пронађемо ни у једној врсти хране.

А осим протеина, месо је богато и гвожђем, витаминима, минералима и засићеним и незасићеним масним киселинама, потребним да би организам нормално функционисао. Осим што осјећате потребу за мирисом и укусом меса, постоје и други знакови који указују на то да вам оно недостаје, тачније да вам недостаје месних протеина.

Један од њих је осјећај умора и исцрпљености чак и након што сте се одморили. Једноставно, имате осјећај као да нисте спавали, а то би могао да буде аларм да вам недостају нутријенти из меса.

Осим гвожђа, само у месним протеинима може се наћи витамин Б12 који с фолном киселином учествује у изградњи и обнављању ћелија организма. Овај значајан витамин не може да се пронађе ни у једној другој прехрамбеној намирници, а његов недостатак у организму може да доведе до појаве анемије.

Један од првих знакова помањкања витамина Б12 јесу трнци у рукама и ногама, као и осјећај необичног пецкања на тим мјестима. Ако не уносите довољно протеина, у вашем организму може да дође до мањка цинка, једног од најважнијих минерала за здрав имунолошки систем.

Један од знакова недостатка протеина могу такође да буду и крхки нокти који лако пуцају, а могуће га је наслутити и када опоравак од повреде мишићног ткива траје превише дуго.

Осим тога, недостатак протеина може да проузрокује чешће повреде током спортских и других физичких активности. Могу да се јаве и болови у мишићима, који нису посљедица физичких активности, него се појаве - ни из чега.

Извор: Б92