latinica  ћирилица
29/08/2017 |  08:33 ⇒ 08:39 | Аутор: РТРС

Симптоми који сугеришу да вам недостаје витамин Ф

Недостатак витамина Ф се испољава различито код деце и одраслих.
Кожа (Фото: Thinkstock) -
Кожа (Фото: Thinkstock)

Најмлађи стално осјећају жеђ, имају хроничне инфекције, синузитис, честе кијавице.

Код одраслих је први симптом веома сува кожа.

Кожа вам се стално перута, а не знате који је разлог томе. Када превучете руком преко ње осјећате храпавост, што вас додатно нервира. Оваква појава може бити последица хроничног недостатка витамина Ф, а не нека озбиљнија тегоба.

Важан је за метаболизам, спрјечава таложење холестерола у артеријама, јача имунолошки систем. Помаже и у смањивању тјелесне масе тако што сагоријева засићене масноће.

Код обољелих од шећерне болести, овај витамин смањује ризик од оштећења кардиоваскуларног система и спрјечава очне болести. Ублажава менструалне болове, а примјењује се и у терапији стерилитета код оба пола, нарочито код мушкараца.

Недостатак витамина Ф се испољава различито код дјеце и одраслих. Најмлађи стално осјећају жеђ, имају хроничне инфекције, синузитис, честе кијавице, алергије на кожи, екцеме или проблеме са дисајним органима, чак и астму.

Код одраслих је први симптом веома сува кожа, најприје на стопалима, потом ногама и на крају по цијелом тијелу. Претерано је и перутање које се види приликом скидања чарапа. Развијају се атеросклероза и артериосклероза, тромбоза, може доћи до инфаркта миокарда, појаве масне јетре, затвора или дијареје, смањене отпорности организма на вирусе и бактерије.

Да бисте задовољили дневне потребе за овим витамином, у јеловник уврстите хладно цијеђено сунцокретово уље (двије и по кашике), које је изузетно богато овим важним састојком.

Исти ефекат можете постићи конзумирањем шест кашика сјеменки сунцокрета. Витамином Ф богате су и друге сјеменке уљарица, сусам, кикирики, лан и мак. Најбоље се апсорбује у комбинацији са витамином Е.

Извор: Новости.рс