latinica  ћирилица
28/08/2017 |  08:51 | Аутор: РТРС

Упала лимфних чворова је први симптом лимфома

Хематологија: Малигна болест крви јавља се у великом броју типова. Код неких пацијената чак и није потребна терапија, већ само да се прати стање, док је код неких лијечење неопходно на самом почетку болести.
Упала лимфних чворова - Фото: Novosti.rs
Упала лимфних чвороваФото: Novosti.rs

Увећање лимфних чворова, замарање, ноћно знојење, губитак апетита и тјелесне масе симптоми су малигног обољења крви - лимфома. Иако су симптоми јединствени, ову болест није лако препознати и дијагностиковати, јер се јавља у чак 60 типова у оквиру којих се издваја још 100 подтипова.

- Од типа малигнитета зависи и успех у лијечењу - каже др Дарко Антић, начелник интензивне неге Лимфома центра Клинике за хематологију Клиничког центра Србије. Код одређеног броја пацијената чак и није потребна терапија, већ само да се прати стање на четири до шест мјесеци, док је код неких лијечење неопходно на самом почетку болести, примјеном хемио и зрачне терапије.

Најчешћа врста лимфома је хронична лимфоцитна леукемија. Од ње годишње оболи 13.000 од 100.000 људи, а карактеристично је да се ријетко јавља код особа млађих од 50 година. Два до три пута чешћа је код мушкараца.

- Ово обољење врло често се открије сасвим случајно када се анализом крви утврди да код болесника постоји лимфоцитоза, односно увећани број лимфоцита у периферној крви - каже др Дарко Антић.

Ако се додатно покаже да је смањен и број еритроцита и тромбоцита, готово да нема сумње да је ријеч о хроничној лимфоцитној леукемији.

Лимфни чворови служе као филтери који чисте лимфу од штетних бактерија и вируса који се скупљају у њој. Они могу да се групишу у веће скупине, а налазе се на врату, под пазухом, у препонама, грудном кошу и стомаку.

Не постоје докази да је појава хроничне лимфоцитне леукемије повезана са спољашњим факторима и факторима околине. Засад се зна да од ње чешће обољевају у Европи и Сјеверној Америци, док је у Кини и Јапану доста рјеђа. Дјеца родитеља оболелих од ХЛЛ имају три пута већу вјероватноћу да оболе у односу на општу популацију.

Извор: Вечерње новости