latinica  ћирилица
26/08/2017 |  21:22 | Аутор: РТРС

УВ зраци корисни, али и канцерогени

У жељи да што више поцрне, не размишљајући о посљедицама, многи не слуте да кожа памти све: опекотине које сте давно заборавили, осипе, чак и оне пликове од сунца из дјетињства када нисте хтјели да изађете сатима из мора, а брзо су нестали од мелема. Опекотине доводе до хемијске реакције, јер спољни слој коже ослобађа супстанце од којих крвни судови отичу и пропуштају течност, па се јавља упала, бол, црвенило...
Илустрација (Foto: profimedia) -
Илустрација (Foto: profimedia)

- Многи се превише сунчају, често без адекватне заштите, па није ријетко видјети људе са опекотинама и пликовима на кожи. Промјене настају неколико сати послије сунчања, а у потпуности се испоље након 12 до 24 часа, зависно од типа коже. Најчешће се јавља црвенило различитог интензитета, као и едем (оток), пликови, уз осјећај топлоте, пецкања, затезања и бола. Понекад се осјећа језа, грозница, повишена температура и главобоља, што се углавном повезује са сунчаницом. На срећу, кожа има способност репарације и у већини случајева се промјене повуку након неколико дана. Долази до десквамације, односно љуштења коже и пигментације која траје дуже због новоствореног пигмента меланина - објашњава дерматовенеролог професор др Соња Весић.

Кожа од најранијег дјетињства све упамти и током живота испоставља "рачун" који може бити веома висок, истичу стручњаци. Опекотине у дјетињству могу касније довести до развоја меланома јер УВ зраци дубоко продиру у слојеве коже и оштећују ћелије, а да се то на површини и не види. Зраци сунца остављају трагове унутар нуклеуса ћелије које носе ДНК код. Увијек се говори о штетност ултраљубичастих зрака, а да ли они могу бити и корисни за организам?

УВБ зраци су у основи корисни јер синтетишу витамин Д, али ако се претјера у сунчању могу бити канцерогени. Рожасти слој коже и меланин праве заштиту од соларне радијације. Та два механизма савршено раде ако се сунчамо умјерено. Иако кожа има способност регенерације, лијечење је неопходно код упале, да би се повукло црвенило и оток, ублажио осјећај врелине на кожи, пецкање, затезање и бол. Код озбиљнијих стања би требало отићи љекару јер опекотине од сунца нису само пролазна љетња бољка, као што већина људи мисли. Научници су доказали да свако "горење" на сунцу повећава шансу од карцинома коже који се може јавити и годинама након неопрезног сунчања.

Промјене на кожи од сунчања трају углавном четири до осам дана, не остављају ожиљке и многи не обраћају пажњу на њих, али би их требало лијечити у кућним условима и тако спречити озбиљне посљедице које се могу временом испољити, савјетује стручњаци. Чим кожа поцрвени, урадите сљедеће...

- Хладне облоге ставите на црвена мјеста и мијењајте на 10,15 минута. Сличан ефекат се постиже купањем у хладној води која ублажава осјећај врелине и печења.

- Против опекотина и отока ефектна је крема са 1 одсто хидрокортизона, као и препарати на бази алоа вере.

- Требало би надокнадити течност која је испарила преко коже и пити више воде.

- Веома је важно да се пликови не буше и љуште, јер се могу инфицирати.

- Не треба радити пилинг, већ је оставити да сама почне да се љушти јер је то знак да се обнавља и зацјељује.

Извор: Вечерње новости