latinica  ћирилица
25/08/2017 |  08:53 | Аутор: РТРС

Морис, галски пијетао, пред судом због комшија намћора

Морис, галски пијетао са француског атлантског острва Олерон, сваког јутра ради оно што и сваки други пијетао ради - кукуриче. Његова власница Корин Фесо навикла је на његов јутарњи позив на буђење. Њене комшије, међутим, нису.
Пијетао Морис и његова власница Корин (Фото:  Radio France - Jules de Kiss) -
Пијетао Морис и његова власница Корин (Фото: Radio France - Jules de Kiss)

Због Морисове јутарње "пјесме", они пријете судом не би ли га заувијек ућуткали. Због тога је власница покренула петицију како би спасила свог грлатог љубимца, коју је до сада потписало 32.000 људи.

"Рођена сам на Олерону и одувијек сам имала пилиће. Много прије него што је већина кућа око моје и била саграђена", каже Корин.

"Од двоје најближих комшија, само један, који на острво долази три пута годишње, не може да поднесе Морисово кукурикање. И ти људи сада од нас захтијевају да га ућуткамо."

Сама власница је покушала да "утиша" свог миљеника излијепивши зидове кокошињца картонима за јаја "као у музичком студију". Али и то је било без успјеха. Кукурикање је тише, а комшије још упорније...

Због тога је од њих добила судски допис у коме се наводи да бука представља ризик по здравље, као и пријетњу тужбом по неколико законских основа.

"Многи људи који долазе на одмор жале се на буку крава, паса, жаба, црквених звона... То је све нормално. Сви ти звуци су били ту и прије њих, па би требало да их прихвате", каже Корин Фесо.

На њену страну стао је и локални градоначелник Кристоф Суе, који је интервенисао затраживиши од Морисових критичара буду толерантнији према пијетлу.

"Ако будем морао да донесем локалну уредбу да бих заштито тог пијетла, то ће бити моја прва таква одлука. Сматрам да смо ми рурална средина и да је кукурикање петлова саставни дио тога. Једноставно, заштитићу тог пијетла да бих одбранио наш начин живота", изјавио је одлучно градоначелник.

У сличном случају из 1995. године донесена је пресуда према којој је петао требало да буде "ућуткан", али је Француски апелациони суд поништио одлуку ниже инстанце пресудивши да је "немогуће натјерати пијетла да не кукуриче".

Извор: Б92