latinica  ћирилица
22/08/2017 |  08:17 ⇒ 08:17 | Аутор: РТРС

Милиони људи у САД посматрали помрачење Сунца (ВИДЕО)

Помрачење Сунца које је било видљиво на територији САД први је такав догађај који су могли да виде сви становници те земље за готово 100 година.
Помрачење Сунца (фото: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com) -
Помрачење Сунца (фото: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com)

Пут тоталног помрачења био је ширине 96 до 113 километара, и кретао се од Орегона до Јужне Каролине. Тама је трајала два до три минута на сваком мјесту.

Око пола сата прије потпуног помрачење, шеф НАСА Роберт Лајтфут је "прве Мјесечеве залогаје Сунца" описао као "невјероватан поглед".

Земља, Мјесец и Сунце се нађу у савршеној линији једном у једној до три године, али то се најчешће дешава изнад полова или Пацифика. Ово је први пут од настанка друштвених мрежа да се одиграва изнад густо насељеног подручја.

Посљедње потпуно помрачење Сунца у САД се десило 1979, када су у тоталном мраку били само становници пет сјеверозападних држава.

Научници су упозоравали да се помрачење не гледа голим оком.

Помрачење Сунца је важан феномен за научнике који тада могу да искористе прилику да проуче горњи дио атмосфере Сунца који је обично невидљив а и простире се на површини од неколико милиона километара.

Помрачење Сунца је астрономска појава која се дешава када Сунце баца Мјесечеву сјенку на површину планете Земље, што се може догодити само када је Мјесец у фази младине, односно када се налази између Земље и Сунца.

У случају потпуног помрачења Сунца, Мјесечев диск скроз прекрије Сунце. Помрачење Сунца се може опазити са релативно уског појаса на Земљиној површини преко којег пролази Мјесечева сјенка.

У тренутку непосредно пре потпуног помрачења, када се посљедњи зраци Сунца пробију иза Мјесечевог диска, догађа се појава такозваног "дијамантног прстена". Иста се појава може уочити и непосредно након потпуног помрачења.

Извор: Бета