latinica  ћирилица
17/08/2017 |  13:50 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Мелбурн и даље најпогоднији за живот

Мелбурн је седму годину узастопно водећи на листи свјетских градова који су најпогоднији за живот, а тероризам и дипломатске тензије погоршавају животне услове широм планете, наводи се у годишњем извјештају недјељника Економист.
Мелбурн (фото:ullhdoboi.ru) -
Мелбурн (фото:ullhdoboi.ru)

Аустралијски град је први на листи од 140 градова, незнатно испред Беча, док канадски градови Ванкувер, Торонто и Калгари комплетирају листу водеће петорке.

Градови су рангирани на основу неколико категорија: стабилност, здравствена заштита, култура и животна средина, образовање и инфраструктура, пренио је АФП.

На листи најбоље рангирани градови средње величине из богатих земаља.

"Они могу да пруже спектар рекреативних активности без високе стопе криминала и преоптерећене инфраструктуре", пише у извјештају.

Метрополе попут Њујорка, Лондона, Париза и Токија добро су оцијењени у области активности, али су изгубили поене усљед високе стопе криминала и препуних система јавног саобраћаја.

"Дјела тероризма документована су у многим земљама, укључујући Аустралију, Бангладеш, Белгију, Француску, Пакистан, Шведску, Турску, Велику Британију и САД", наводи Економист.

Извор: Срна