latinica  ћирилица
12/08/2017 |  11:29 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

Комплетна медицинска дијагностка у вашем џепу

Амерички научници направили су уређај који паметне телефоне претвара у праву биохемијску лабораторију. Уређај ТРИ Анализер кошта 550 долара и може да обави исте тестове као и лабораторије са скупом опремом.

Научници са Универзитета у Илиноису су уз помоћ 3Д штампача направили уређај за спектралну анализу који након спајања са телефоном може да се користи за анализу крви, пљувачке или урина. Уређај користи блиц телефона и оптику његове камере, и једнако је поуздан као и скупи инструменти. Осим тога, веома је прилагодљив.

"Уређај може да обави три најчешћа теста у медицинској дијагностици, а у пракси хиљаде већ развијених тестова могу да му се прилагоде", изјавио је један од конструктора овог уређаја Брајан Канингем, преноси Дејли Мејл.

У студији коју су објавили, научници су описали су два теста која су обавили ТРИ Аналyзером. Један је био детектовње маркера повезаног са пријевременим рађањем, а други је ПКУ тест за новорођенчад код кога се индиректно тестира ензим потребан за нормалан раст и развој. Резултати које су добили били су упоредиви са савременом клиничком опремом.

Ова преносна лабораторија, као и слични напори нучника да раде на јефтиним и лако доступним тестовима могу да имају огромне импликације за медицину. На тај начин би пацијенти, који не могу да путују, могли да обаве тестове и пошаљу резултате љекару. Клинике које немају скупу опрему могле би много једноставније да обављају тестове, поготово у далеким и тешко доступним подручјима. Такође, уређај би могао да се користити и за тестурање на дроге.

Извор: Б92