latinica  ћирилица
12/08/2017 |  09:51 ⇒ 09:55 | Аутор: РТРС

Генетски модификоване свиње ће бити донори органа људима?

Међународни тим научника направио је велики напредак у пресађивању органа међу различитим врстама генетски модификоване свиње чији су органи погодни за трансплантацију људима.
Генетски модификоване свиње (фото: twitter.com) -
Генетски модификоване свиње (фото: twitter.com)

Овај потез могао би представљати револуцију у пресађивању органа, јер би се генетски модификовани органи свиња, у које су уметнути људски гени, могли трансплантирати људима умјесто ријетких органа људских донора на које се дуго чека, преноси Science.

Због сличности и компатибилности свињских органа с људскима, те се животиње већ дуго сматрају погодним даватељима за ксенотрансплантацију. Да би спријечили одбацивање животињских органа научници су још почетком деведесетих година прошлог вијека дошли на замисао да у свиње убаце људске гене.

До сада су проблем у пресађивању свињских органа представљали вируси који могу бити заразни када је посреди трансплантација на људског пацијента. Ипак, двојица генетичара с Харварда Џорџ Ларч и Лухан Јанг успјешно си примјенили методу клонирања која уклања и овај проблем.

Надају се да су на тај начин превладали једну од највећих препрека у овој врсти трансплантације.

Приватна компанија Еџенезис, коју су основали Ларч и Јанг, успјела је "да створи 37 прасића чији ће органи бити потенцијално добри за ксенотрансплантацију".

Извор: Б92