latinica  ћирилица
10/08/2017 |  18:47 | Аутор: РТРС

Планете попут Земље ипак постоје и на њима је живот могућ?

Двије планете које круже око звијезде попут нашег Сунца могле би да буду погодне за живот, показало је ново истраживање.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Ријеч је о планетама која се налазе у близини звијезде Тау Цети и део су система планета чија је величина слична нашој. Истраживачи истичу да би то могло да значи да ћемо ускоро пронаћи и друге планете погодне за живот.

Близина планета и њихова сличност са Земљом значи да би најзад могле да буду нови дом за људе, тврде астрономи и додају да би то уједно могла да буде ризична експедиција.

Чини се да је звијезда окружена остацима небеских тијела, због чега научници претпостављају да су планете често на удару астероида и комета.

Астрономи су посебно узбуђени овим открићем јер је ријеч о планетама 1.7 пута мањим од наше што их чини најмањим икад пронађеним око звијезде попут нашег Сунца. Такође су од значаја у потрази за другим планетама попут наше.

Вођа истраживања доктор Фабо Фенг са Универзитета Хердфортшир истиче да ово откриће представља прекретницу у потрази за планетама сличним Земљи и разумијевању неохподних услова за живот у поређењу са њима.

Звезде попут Сунца дају највећу наду за проналажење планета изван Сунчевог система на којима би живот био могућ. Тау Цети, омиљена дестинација писаца научне фантастике, веома је слична Сунцу и по величини и по свјетлости.

Попут Сунца, она има зону око себе са условима погодним за живот. У тој зони, температуре нису превише високе или сувише ниске, већ су управо такве да је постојање воде у течном стању могуће.

Ниједна од двије пронађене "супер Земље" не лежи у центру споменуте зоне. Орбита једне смештена је на унутрашњој граници, а друге на спољашњој.

Коаутор доктор Мико Туоми истиче да им је новија техника омогућила да направе разлику између светлосних сигнала узрокованих присуством планета и звезданих активности.

"Без обзира на то како гледамо на звијезду, чини се да постоје најмање четири планете које се крећу по својој орбити", додаје он.

Извор: Б92