latinica  ћирилица
09/08/2017 |  12:54 | Аутор: РТРС

Градоначелник провео три дана живећи као бескућник

Како би се боље упознао са проблемима бескућника, градоначелник је одлучио да три дана проведе са њима, живећи на улици и у склоништу
Градоначелник Салт Лејк Ситија Бен Мекадамс (Фото: sltrib.com) -
Градоначелник Салт Лејк Ситија Бен Мекадамс (Фото: sltrib.com)

Градоначелник Солт Лејк Ситија Бен МекАдамс провео је три дана живећи као бескућник јер је желио лично да се увјери какав је то осјећај.

Једну ноћ је провео на улици, а другу у склоништу и рекао је да је његово искуство, на много различитих начина шокантно, преноси “Сани Скајз“.

Први савјет који је добио био је да не изува ципеле, а други да не иде у тоалет кад падне мрак.

Градоначелник је рекао како се није одлучио за овај поступак због публицитета, већ да би прикупио неопходне чињенице прије него што предложи локацију за ново склониште за бескућнике. Помислио је да би, на основу личног искуства, боље могао да процијени стање и потребе тих људи.

Прве ноћи спавао је на улици. Желио је зна зашто би неко радије спавао на тротоару него у склоништу.

- Нисам се осјећао сигурно. Апсолутно се нисам осјећао сигурно - рекао је МекАдамс.

Живот на улици је описао као врло хаотичан и рекао је да је успио да спава само четири сата. Ипак, неки људи са којима је причао рекли су му да је им је боље да живе на улици јер тако могу да се сакрију од дроге и насиља банди које су честе у склоништу.

Друге ноћи МекАдамс је спавао у склоништу. Стао је у ред за добијање кревета поподне, али је одбијен. Вратио се увече и тада је успио да се избори за душек. У склониште је стигао потпуно мокар јер га је ухватио пљусак, али је закаснио да добије ћебе. Рекао је да је, ако ништа друго, ипак топлије унутра.

Када се смјестио у склониште МекАдамс је могао да види употребу дроге на очиглед свих присутних. Могао је да види убризгавање дроге у вену, као и да осјети мирис дима за који је претпоставио да потиче од дроге која се пуши. Такође је видио и тучу двојице мушкараца од којих је један пао и јако ударио главом о бетон.

Послије три дана, градоначелник је рекао да је све вријеме које је провео као бескућник размишљао гдје ће да спава и шта ће да једе. Рекао да је људима који су концентрисани на рјешавање тих проблема остаје мало енергије које би могли да искористе за проналажење посла.

Градоначелник МекАдамс рекао је да, за почетак, планира да породице које живе у склоништу за бескућнике премјести на сигурније мјесто, као и да ће се радити на томе да се смањи стопа криминала. План је да то склониште буде затворено и да се отворе три нова и то до средине сљедеће године.

Извор: Новости