latinica  ћирилица
08/08/2017 |  08:20 | Аутор: РТРС

Птица стара четири миленијума пронађена у норвешком леду

Смрзнут, савршено очуван, 4.200 година стар дрозд пронађен је у Норвешкој. Птица чије старост је утврђена угљеничним тестовима, сецирана је како би се утврдило да ли су њени унутрашњи органи успјели да издрже тест времена.
Дрозд (Фото: zooclub.ru) -
Дрозд (Фото: zooclub.ru)

Дрозда је открио службеник Норвешке агенције за надгледање природе, на ивици једног сњежног смета у планинама Опдал, изјавио је Јорген Росволд, истраживач Норвешког универзитета науке и технологије из Трондхајма.

"То је апсолутно фантастично откриће! Никада до сада нисмо завирили у 4.000 година стар организам да видимо како изгледа изнутра", рекао је он.

Истраживачи су првобитно вјеровали да птица није старија више од неколико стотина година, да би потом открили да је норвешким небом летјела прије неколико миленијума. Они вјерују и да је птицу уловио и убио ждеравац или лисица.

"Знамо да жедаравци користе лед да складиште храну током љета. Могуће је да је овај дрозд био на тај начин сакривен у лед, али да ждеравац послије није могао да га нађе", каже Росволд.

Испитивања су открила да су бројни органи птице, као на примјер срце и јетра, потпуно нетакнути, што би могло да, без преседана, омогући увид у услове живота у Норвешкој прије толико много година.

"Нетакнути органи нам пружају могућност да спроведемо тестове чији резултати ће нам пружити увид у стање животне средине у вријеме смрти птице", закључио је Јорген Росволд.

Извор: РТ