latinica  ћирилица
07/08/2017 |  19:40 | Аутор: РТРС

Наука доказала: Ова врста вјежбања помаже код депресије

Научници истичу да постоји једна врста вјежбања која би могла да помогне у побољшању лошег расположења, код анксиозности, али и у стресним ситуацијама – једном рјечју, да побједи депресију.
Медитација (Фото: Thinkstock) -
Медитација (Фото: Thinkstock)

Анализирајући бројне студије, дошло се до сазнања да јога има љековит ефекат на људе који имају проблема са депресијом. Једна од студија, спроведена у војно-медицинском центру у Сан Франциску, показала је да су ветерани, који су практиковали јогу два пута недјељно, након осам недјеља имали знатно мање проблема.

"Јога постаје све популарнија на Западу и многи њени нови чланови као главни разлог због чега се одлучују на ове часове наводе стрес, али и менталне проблеме", истиче ауторка студије докторка Линзи Хопкинс.

"Али емпиријско истраживање о јоги заостаје за све већом популарношћу као један од приступа менталном здрављу.“

Друга студија, спроведена на Универзитету Алијент у Сан Франциску, показала је да жене између 25 и 45 година које су похађале часове бикрам јоге два пута недјељно осам недјеља имале су мање симптома депресије од жена које су се нашле на листи чекања на часове.

Студије, које су покривале широк спектар старости и занимања оба пола, откриле су да постоји позитивна корелација између практиковања јоге и смањења симптома депресије.

Истраживачи ипак истичу да јогом не би требало замијенити традиционалну терапију.

"Јогу можемо да препоручимо као комплементаран приступ, у комбинацији са стандардним приступима који пружа лиценцирани терапеут", додала је Хопкинсова.

Извор: Б92