latinica  ћирилица
02/08/2017 |  13:31 | Аутор: РТРС

Бањалука: Није забиљежен повећан број пацијената усљед великих врућина

У Дому здравља у Бањалуци није забиљежен повећан број пацијената усљед великих врућина, а доктори грађане савјетују да избјегавају боравак на сунцу када је зрачење највеће.
Клинички центар - Хирургија, Бања Лука - Фото: РТРС
Клинички центар - Хирургија, Бања ЛукаФото: РТРС

Специјалиста породичне медицине у Дому здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је Срни да се у амбуланте породичне медицине ове установе јавља уобичајен број пацијената за овај период године.

"Јављају се пацијенти са различитим сметњама, пацијенти са фебрилним стањима и срчани болесници, као и спорадични случајеви стомачних вируса", рекла је Тодоровићева.

Она је истакла да је потребно да грађани избјегавају боравак на сунцу од 10.00 до 17.00 часова, када је зрачење највеће, те да носе одговарајућу одјећу свијетлих боја, као и капе и шешире.

Према њеним ријечима, битно је и физичке активности прилагодити временским условима, као и избјегавати обилне и масне оброке.

"Савјетујемо и узимање што више воћа, поврћа и довољне количине течности - воде и природних воћних сокова", рекла је Тодоровићева.

Она старијим особама и хроничним болесницима савјетује обавезно узимање прописане терапије.

"При појави упорне главобоље, вртоглавице или повраћања потребно је јавити се свом породичном доктору", рекла је Тодоровићева.

Из Института за јавно здравство Републике Српске напомињу да је због повећаног знојења у врућим љетним данима потребно уносити што више течности јер текућина коју организам губи путем зноја садржи пуно минерала и појединих витамина, а најчешће витамина Ц.

"Како бисте избјегли дехидрацију, препоручује се уношење што више воде, чајева, сокова без шећера, конзумирање слане супе и чорбе", препорука је из ове установе.

Из Института напомињу да су милкшејкови, заслађена кафа и чај или слатки газирани сокови пријатни кад су врућине, али да се с њима у организам уносе и додатне калорије.

"Зато их конзумирајте веома ријетко и у мањим количинама, док алкохолна, газирана и заслађена пића, као и пића богата кофеином, љети треба избјегавати јер стимулишу излучивање течности из организма, чиме се појачава дехидрација", упозорили су из Института.

Осим тога пића и намирнице не би требало да буду сувише хладни, јер у том случају узрокују постепено и краткотрајно хлађење само горњег дијела желудачно-цријевног тракта, али имају минимално дјеловање на укупно снижење температуре тијела јер је апсорпција таквих течности много мања него што је случај са умјерено хладним пићима.

"Разлог за то је чињеница да хладна течност унесена у организам убрзо преузима температуру тијела, због чега се љети не препоручује унос сувише хладне течности и намирница јер могу узроковати стомачне тегобе због стресног дјеловања на слузницу пробавних органа", појаснили су из Института.

Извор: срна