latinica  ћирилица
31/07/2017 |  08:44 ⇒ 08:44 | Аутор: РТРС

Каква је веза између смијеха и болести?

Обично се смијемо зато што је нешто забавно и привлачи пажњу, али понекад и напад смијеха може бити озбиљан медицински симптом.
Смијање - Фото: Screenshot
СмијањеФото: Screenshot

Истраживања показују да само у једном од пет случајева смијех укључује хумор.

Звучи мало чудно, у каквој су вези смијех и болест? Када се смијемо то је зато што што смо срећни, а управо смијех подиже расположење, па не би ли онда требало више да се смејемо? Колико пута сте свједочили нечијем нападу смијеха у продавници или док чекате у реду у банци?

Када се смијемо намјерно или више пута без икаквог разлога, на сцену ступа патолошки смијех. То је знак нарушеног здравственог стања и утицаја на нервни систем, а научници се посебно баве тим феноменом.

Патолошки смијех обично није повезан са хумором, добрим расположењем или било којим обликом испољавања среће. Мозак шаље сигнале који контролишу радње које обављамо, нехотичне попут дисања, али и добровољне попут ходања или смијеха. Када се ти сигнали пропуштају усљед услова као што је хемијска неравнотежа, неправилности током рођења, могу да изазову необичан смијех.

Трогодишња дјевојчица је 2007. године имала необичне нападе, смијејала се и уједала током њих. Доктори су открили да је имала ретку форму епилепсије која је изазивала неконтролисани смијех. Обављена је операција како би био уклоњен бенигни тумор који је растао у њеном мозгу, пише ЛА тимес.

Хирурзи и неуролози помажу људима који имају туморе или цисте на мозгу, а њиховим уклањањем елиминише се притисак на оне дијелове мозга који изазивају нападе смијеха. Акутни мождани удар такође може да буде један од узрочника.

Смијех је један од симптома Ангелмановог и Туретовог синдрома. Први је риједак хромозомски поремећај који утиче на нервни систем. Људи који од њега болују не могу да говоре и приказују "срећно, узбуђено понашање", пише НИХ.

Други синдром је неуробиолошки поремећај и лечење обично није потребно ако не доводи до прекида свакодневних активности. Лекови и психотерапија могу помоћи пацијентима да контролишу њихов утицај. Све то никако не значи да треба престати са шалама, дружењем и заказати преглед код љекара, чак напротив.

Смијех и болест често се помињу заједно и то углавном у дискусији о позитивним аспектима које има на здравље људи. Смијех ослобађа блокаде у енергетском пољу, лучи се ендорфин, помаже у изградњи карактера, када се смијемо "на свој рачун", искуство и доживљај ситуације у којој се налазимо постају другачији. Бенефита је много, у то нема сумње и смијех је добра инвестиција сваког дана.

Извор: Недељник