latinica  ћирилица
29/07/2017 |  18:34 | Аутор: РТРС

Ријешите се зубобоље за пет минута

Зубобоља се најчешће јавља ноћу, јер је током ноћи тијело у стању мировања и до болног подручја долази више крви, појачавајући притисак на нерве.
Осмијех (Фото: Thinkstock) -
Осмијех (Фото: Thinkstock)

Наравно, посјета зубару је неизбјежна (препоручује се да, кад се појави зубобоља, одмах потражите љекара), а ових неколико природних лијекова ће до тада смањити бол.

Лед

Наслоните лед на подручје захваћено болом. Бол у нервним завршецима ће се у већини случајева одмах смањити.

Камилица

Традиционално средство које смањује упале, при чему је свежа камилица дјелотворнија од старе и суве. Потребно је направити мале врећице, натопити их хладном водом и неколико минута држати на болном месту у устима.

Бијели лук

Свакако најпознатији лијек наших старих, који су га користили као аналгетик и анестетик. Управо због тих својих својстава је одличан за умањење зубобоље. Припремите облогу коју ћете направити тако што ћете ситно насјецкани лук ставити у папирну марамицу и затим га додатно изгњечити рукама како би се ослободило што више љековитих супстанци које садржи. Држите је неколико минута на болном мјесту на образу. Уколико можете да издржите, покушајте да преко болног зуба ставите комад белог лука који сте претходно изгњечили. Осетићете олакшање већ након неколико тренутака.

Лаванда и сирће

Кашичицу сушене лаванде прелијте сирћетом и држите неколико минута у устима. Течност никако не смијете да прогутате.

Алкохол

Групе бактерија узрокују упале које може да ублажи управо алкохол. Користите га искључиво за испирање, како би се зуб дезинфиковао, а бактерије уништиле.

Со

У мало топле воде истопити што је могуће више соли. Пазите да не прогутате течност, јер је преслана.

 Сушена нана

Малу везу листова сушене нане ставите око болног зуба и држите око 15 минута. Нана има двоструко дејство, извлачи упални процес на површину и делује умирујуће.

 Каранфилић

Прах каранфилића: Прво исперите уста топлом сланом водом. Узмите прстохват каранфилића и ставите на десни код зуба који вас боли, као и између образа.

Цијели каранфилић: Узмите два или три каранфилића и ставите их у уста у близини мјеста које вас боли и сачекајте да мало омекшају. Након тога их лагано (колико вам зубобоља дозвољава) жваћите, како би се ослободило још његових љековитих уља.

Уље каранфилића: Ово је можда и најефикаснији начин за коришћење каранфилића против зубобоље. Потребно вам је: уље каранфилића, штапићи за уши или лоптице од вате, пола кашике маслиновог уља. Помјешајте неколико капи уља каранфилића с пола кашике маслиновог уља. Куглицу вате умочите у тако припремљено уље и ставите је на болно место, лагано притискајући.

Извор: радиосарајево.ба, Б92