latinica  ћирилица
29/07/2017 |  08:52 ⇒ 11:35 | Аутор: РТРС

Сунце је можда много веће него што се мислило

Сунце је можда много веће него што се досад мислило, тврде научници НАСА.
Врућине - Фото: РТРС
ВрућинеФото: РТРС

Истраживачи који су проучавали сјенку током помрачења сунца вјерују да су пронашли доказ да је пречник наше звијезде много већи него што се раније мислило.

Предстојеће помрачење које ће бити видљиво из Сјеверне Америке 21. августа могло би да докаже да је њемачки астроном Артур Ауверс, који је први процијенио величину Сунца 1891, погријешио.

На основу фотосфере звијезде, тијела Сунца чије су таласне дужине видљиве голим оком, он је израчунао да наша звијезда има пречник од 696.000 километара.

Тек 2015. је тај број на основу сателитских снимака промијењен у 695.700 км. Међутим, научници сада сматрају да је и та процијена погрешна.

Гзавије Хубије, истраживач из Онтонија у Француској који прави детаљне моделе помрачења Сунца и Мјесеца на "Google Maps", каже да је према његовим прорачунима Сунце много веће него што се мисли.

Он је примјетио да нешто није у реду са димензијама Сунца док је поредио раније прогнозе еклипсе са фотографијама направљеним током самих помрачења.

Предвиђања су се поклапала с реалним стањем, само када би повећао пречник Сунца за неколико стотина километара.

Ерни Рајт истраживач НАСА Годард Свемирског центра у Гринбелту, који такође прави прецизне моделе помрачења и сам се нашао у сличној дилеми као Хубије.

Истраживачи се надају да ће предстојеће помрачење коначно понудити доказе о стварним димензијама Сунца.

Извор: Агенције