latinica  ћирилица
20/07/2017 |  09:01 | Аутор: РТРС

Учење нових ствари штити од деменције

Учење нових ствари, здрава прехрана, избацивање цигарета, спречавање оштећења слуха и смањење усамљености могу да умање број случајева деменције за трећину, саопштили су данас здравствени стручњаци.
Деменција (илустрација) -
Деменција (илустрација)

Истраживачи су у обимној анализи фактора ризика који стоје иза деменције издвојили њих девет као веома важне.

Међу њима су одсуство образовних активности послије петнаесте године, висок крвни притисак, гојазност и губитак слуха у средњем добу, пушење, депресија, физичка неактивност, друштвена изолација и дијабетес у каснијем добу.

Уколико се сви ови фактори потпуно елиминишу, наводе стручњаци, може се спријечити сваки трећи случај деменције у свијету.

"Иако се дијагноза деменције поставља у познијем животном периоду, промјене у мозгу обично почињу да се дешавају годинама раније", изјавила је Џил Ливингстон, професор на Универзитетском колеџу у Лондону и једна од 24 међународна стручњака који су обавили анализе за медицински журнал "Лансет".

Она је додала да ће "шири приступ превенцији деменције, као одраз ових промјењивих фактора ризика, донијети корист нашим све старијим друштвима и помоћи да се спријечи раст броја случајева деменције".

Према најновијим процјенама Међународног удружења за борбу против Алцхајмера, у свијету са деменцијом живи око 47 милиона људи, а трошкови лијечања ове болести већ су достигли 818 милијарди долара годишње.

Деменцију изазивају болести мозга, а најпознатија је Алцхајмерова болест. Њихов резултат је одумирање нервних ћелија и погоршање способности памћења, размишљања, навигационе и просторне оријентације, а дешавају се и поремећаји у понашању и способности да се воде свакодневне активности.

Свјетска здравствена организације очекује да ће до 2050. године у свијету бити 131 милион људи који ће патити од деменције, три пута више него данас.

Извор: СРНА