latinica  ћирилица
18/07/2017 |  14:33 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Најсјевернији јапански корални гребен "побијелио"

У процесу одумирања корала, због чега губе боју, оштећен је најсјевернији корални гребен код Јапана, упозорили су истраживачи.
Избељивање“ коралног гребена јавља се када је температура воде висока - Фото: РТС
Избељивање“ коралног гребена јавља се када је температура воде високаФото: РТС

Посљедњи у низу примјера “избјељивања“ корала до којег долази, како наводе научници, такође је узрокован високим температурама океана.

Здрави корални гребени штите обале од таласа током невремена и представљају станишта за многе рибе и друге морске животињске врсте, али имају и еколошки и економски значај, наводи агенција Франс прес.

Око 30 одсто коралног гребена код обале јапанског острва Цушима, око 1.000 километара југозападно од Токија, одумрло је, саопштио је истраживачки тим који је посматрао то подручје.

Од 2015. године сви тропски корални гребени погођени су температурама које су изнад уобичајених, а више од 70 одсто њих са водама које су током дужег временског периода имале повећану температуру.

У априлу 2017. године објављено је истраживање научника које је показало да су у вишегодишњем пропадању корала због повећања температуре и киселости морске воде, оштећене двије трећине аустралијског Великог коралног гребена.

Аустралијске власти саопштиле су у мају да је чак половина од 344.000 километара корала можда пропало у процесу одумирања корала због чега гребен губи боју.

Научници наводе да корали могу да се опораве ако се поврате нормални услови, међутим за то могу бити потребне деценије, али ако се загађење настави, корали могу и да изумру.

Извор: РТС