latinica  ћирилица
13/07/2017 |  13:47 ⇒ 13:49 | Аутор: РТРС

Више од 60.000 људи у Српској има симптоме депресије

Помоћник министра здравља Републике Српске Милан Латиновић рекао је да су процјене да у Српској више од 60.000 људи има одређене симптоме депресије, а посебно су осјетљиве категорије као што су ветерани рата гдје тај проценат износи око 90 одсто.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Латиновић је рекао да је Влада Српске данас разматрала Нацрт стратегије развоја менталног здравља у Српској до 2027. године, која је изузетно значајна јер представља континуитет владиних активности на стратешком планирању у области унапређења менталног здравља, а за њену реализацију потребно је укључивање широке заједнице.

"Влада је кроз усвајање овог нацрта потврдила опредијељеност да ради на реформи и унапређењу области менталног здравља у Српској, као једном од најважнијих сегмената када је ријеч о о укупном здрављу становништва", нагласио је Латиновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је истакао да нови концепт подразумијева развијање способности свих грађана да препознају значај менталног здравља за опште здравље.

"Остварање тог циља није једноставно, јер оно захтијева, осим стручних способности здравственог система и здравствених радника, и едукацију свих грађана, да би схватили значај своје улоге у остваривању њиховог менталног здравља", појаснио је Латиновић.

Он је рекао да, према процјенама Свјетске здравствене организације, у свијету сваки четврти човјек, односно око 450 милиона људи, има неки ментални поремећај.

Латиновић је навео да око 300 милиона људи у свијету болује од депресије, а процјене су да ће до 2030. године свака друга особа имати неки здравствено-ментални проблем.

Извор: СРНА