latinica  ћирилица
11/07/2017 |  21:42 ⇒ 21:42 | Аутор: РТРС

Обезбиједите својим бубрезима довољно воде

Недовољним дневним уносом течности можемо озбиљно да угрозимо бубреге.

Овај орган је важан за одржавање баланса воде и минерала, па недовољно течности може да доведе до нагомилавања токсичних материја, које не могу потпуно да се избаце урином.

Иако није уобичајено, могуће је попити превише воде. Када бубрези нису у стању да излуче вишак, минерали у крви су разријеђени, што за посљедицу има низак ниво натријума у крви који се назива дилуциона хипонатријемија. Ипак, ова појава је врло ријетка код здравих особа.

Да бисте то избјегли, потребно је да се пије између 2,2 и три литра воде дневно, тврди интерниста-нефролог Гордана Пековић.

Смањеним уносом воде снижава се волумен крви који долази у бубреге, срце, мозак и мишиће, што може да има посљедице на опште здравље, а прије свега слабији рад бубрега.

"Због недовољног уноса воде може да се јави малаксалост, замор и недостатак енергије", каже Гордана Пековић.

"Опасно стање тешке дехидратације и пререналне бубрежне слабости захтијева хитно збрињавање пацијента, односно кориговање уноса течности инфузионим растворима."

Оптималан унос воде је најбоља превенција у спречавању поремећаја рада бубрега. Ако, ипак, дође до дехидирираности, уносом течности и корекцијом минерала у крви бубрези ће се опоравити, али услов је да се лијечење започне на време.

"Вода је такође важна јер спрјечава настанак микрокалкулозе у бубрезима, а самим тим и упорне уринарне инфекције које се јављају као посљедица формирања камена и пијеска", каже докторка Петковић.

Вода се губи процесом дисања, знојења, мокрења и пражњењем цријева, па за један дан изгубимо око два и по литра течности. Да би организам добро функционисао, потребно је да надокнадимо овај губитак.

"Показатељ да пијете довољно течности је избацивање око 1,5 литара безбојне или свијетложуте мокраће и ријетко осјећање жеђи.Уколико нисте узели довољну количину воде, урин ће бити таман и концентрисан", каже нефролог.

Иако пића као што су млијеко, сокови, кафа и чај садрже већу количину воде, не треба заборавити да је чиста вода најважнији извор течности за функционисање организма. Труднице и мајке са бебом треба да уносе додатне количине, како се не би пореметио ацидо-базни статус, баланс течности и баланс електролита у организму.

Извор: Агенције