latinica  ћирилица
06/07/2017 |  14:30 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Данас је свјетски дан пољубаца

Шести дан јула резервисан је за пољупце - најљепши израз интимности и присности међу људима. Дан пољубаца почео се обиљежавати у Великој Британији као неслужбени празник, а задњих се неколико година обиљежава у цијелом свијету.
Пољупци (Фото: Thinkstock) -
Пољупци (Фото: Thinkstock)

Пољупци имају своју науку - филематологију, а ми вам доносимо неколико занимљивих чињеница о љубљењу и пољупцима. За пољубац у образ учествују само два фацијална мишића док се за врући, "француски" пољубац укључе чак 34 мишића лица, а љубећи се на француски можете да изгубите по 5 калорија сваких неколико секунди.

Током пољупца у тијелу се отпушта хормон среће - окситоцин и ендорфини због чега се након љубљења осјећамо полетно и задовољно. Међутим, студија објављена у часопису Микробиом потврђује да се током сваког пољупца измијени око 80 милиона различитих микроба, што је 77 хиљада више микроба него што се може наћи у јавном тоалету. Али размјена тих микроба помаже особама да ојачају имунитет и боре се против болести.

На љубљење просјечно потрошимо 15 дана током живота. Најдужи пољубац на свијету према Гуинисовој књизи рекорда трајао је 58 сати, 35 минута и 58 секунди. Љубљење продужује животни вијек. Истраживања су показала да мушкарци који сваки дан пољубе своју партнерку барем једном, у просјеку живе и до пет година дуже. Једине животиње које се љубе у уста су шимпанзе, орангутани и мачке. Страх од пољупца и љубљења се назива филематофобија.

Римљани су љубљење сврстали у три категорије: Осцулум - пољубац у образ, Басиум - пољубац у уста и Саволиум - пољубац са језиком. Љубљење на крају свадбене свечаности може се захвалити на древном римском традицијом, гдје је пољубац кориштен као нека врста потписаног уговора између двоје људи. Први “филмски“ пољубац снимила је компанија Едисон 1896. Филм је трајао тридесет секунди и све вријеме се приказивао крупни план пољупца мушкарца и жене.

Извор: Независне новине