latinica  ћирилица
05/07/2017 |  11:03 ⇒ 11:11 | Аутор: РТРС

Здравствене благодети босиљка

Иако је најпознатији као зачин укусним јелима, босиљак има бројна љековита својства.
Босиљак - Фото: РТРС
БосиљакФото: РТРС

Овај мирисни зачин одличан је у борби против кашља, болести бубрега, главобоље и депресије, а можда не знате да чај од босиљка помаже и код менструалних проблема.

Осим тога, босиљак подстиче апетит, а помаже и код проблема с мокраћним путевима.

Ова је биљка богата је гвожђем, и оснажује имунитет, а препоручује се и особама које имају проблема с акнама.

Како још можете да га конзумирате?

Осим као додатак врло укусним јелима, од осушених листова ове мирисне биљке припрема се и врло љековит чај. Можете да га пијете сваки дан, али након осам дана направите паузу од 14 дана.

Овај омиљени зачин одлично успијева и на терасама или у вртовима, а најбоље је узгојити га из сјемена или купити већ засађену теглу код домаћих произвођача.

Кад купите теглицу босиљка, пресадите га у двоструко већу теглу. Пажљиво раздвојите бусен на два или три дијела, заједно са земљом, и пресадите. Немојте да заборавите да на дно тегле поставите дренажу и након сађења обавезно лагано залијте биљку.

Босиљак треба залијевати што чешће, бар двапут недјељно. Важно је да земља увеијк буде влажна, али не и натопљена јер ће у том случају доћи до пропадања биљке.

Тајна успјешног узгајања босиљка крије се у пресађивању, које би требало обавити бар једном годишње. Након што израсту први листови, убрзо почињу да се појављују нови, а шире се и бочне гране. Пресађивање је једина помоћ да се босиљку омогући даљи раст.

Листове босиљка требало би редовно сјећи, а водите рачуна и о томе да биљка увијек има довољно свјетла.