latinica  ћирилица
03/07/2017 |  09:08 ⇒ 09:15 | Аутор: РТРС

Научници: Ефекат цимета изненађујући

Цимет би могао да буде и те како користан састојак у регулисању метаболичког синдрома, тврде научници са Ал Индиа Института у Њу Делхију.
Цимет (Фото: Thinkstock) -
Цимет (Фото: Thinkstock)

Метаболички синдром је група метаболичких поремећаја који се манифестују као инсулинска резистенција, накупљање масног ткива око стомака, кроз висок ниво холестерола и триглицерида и висок крвни притисак, тј. обухвата сва стања која подижу ризик од кардиоваскуларних болести, срчаног и можданог удара, као и дијабетеса.

Индијски научници су проучавали ефекат цимета у исхрани Индијаца који имају изузетно висок ризик за развој метаболичког синдрома, дијабетеса типа 2 и кардиоваскуларних болести. Посљедње три деценије број особа са дијабетесом у тој земљи се утростручио.

Резултати студије показали су врло повољан утицај цимета код пацијената. Уз узимање цимета у количини од три грама дневно, тежина пацијената у студији смањила се за 3,8 процената, индекс тјелесне масе за 3,9 одсто, тјелесна маст за 4,3 процената, обим струка за 5,3 процената, а пали су и крвни притисак за 9,7 одсто као и шећер за 7,1 проценат.

Извор: Агенције