latinica  ћирилица
30/06/2017 |  14:12 ⇒ 14:35 | Аутор: РТРС

Не можете да смршате? Можда не једете довољно хљеба?

Угљени хидрати су одавно на лошем гласу, па многи људи избјегавају хљеб, кромпир и тјестенине, надајући се да ће тако изгубити вишак килограма.
Хљеб - Фото: илустрација
ХљебФото: илустрација

Међутим, аустралијска нутриционисткиња и дијететичарка Сузи Барел вјерује да су они важан дио наше исхране и да их не смијемо избјегавати.

"Неспособност губљења масних наслага, јасан је знак да уносите премало угљених хидрата, нарочито ако редовно вјежбате", тврди Барел.

Она препоручује да се на сат времена прије интензивног вјежбања поједе оброк који садржи између двадесет и тридесет грама угљених хидрата.

Она каже да је тијелу потребна глукоза коју сагорјева током вјежбања, а разлог више да поједете парче интегралног хљеба јер тај што ћете у супротном успорити метаболизам.

Особе које имају више масних наслага које желе да изгубе, могу да се ослоне на исхрану која се базира на влакнима, протеинима и масноћама, али да се скробасти угљени хидрати нипошто не смију избјегавати.

Кључ је, тврди она, у умјерености.

Барел каже да је један од показатеља да вам недостају угљени хидрати, задах из уста, који је посљедица доласка организма у стање кетозе.

"Тако тијело преживљава, претварајући залихе масноћа у гориво", објашњава она.

Извор: Б92