latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:39 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Угледајте се на људе из села у Италији и промијените живот

Пиопи је мало рибарско село на југу Италије, које има прелепу плажу и музеј посвећен морепловству.
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

То је такође мјесто које је право оличење принципа медитеранске исхране и инспирација за нову књигу "The Pioppi Diet" , нутрициониста Асима Малхотре и Донала О'Нила.

Ријеч је о 21-дневном плану промјена у навикама, за које аутори кажу да могу заувијек трансформисати ваш живот.

Овај изванредни ефекат постиже се без драстичног смањивања калорија или вјежбања. Пиопи план заснован је на избјегавању шећера и рафинисаних угљених хидрата, а подстиче унос поврћа и масних намирница попут рибе и маслиновог уља.

Представљамо вам оквирне принципе Пиопи исхране:

Једите више...

Поврћа, орашастих плодова и маслиовог уља. Водич препоручује пет до седам порција влакнастог поврћа и воћа са ниским садржајем шећера сваког дана. Пиопи план такође препоручује двије до четири кашике маслиновог уља, као и шаку орашастих плодова дневно. Ту су и разне врсте масне рибе, попут лососа и сардина, које би требало да једете барем три пута недјељно. Јаја можете појести десет, а пуномасне млијечне производе, кокосово уље и тамну чоколаду, можете јести у количини од 30 грама дневно.

Избјегавајте...

Шећер. Клоните се свих додатих шећера. Ни мед вам није пријатељ, као ни сирупи и воћни заслађивачи. Рафинисани угљени хидрати, нарочито они на бази брашна, такође су ван листе пожељних намирница. У то су укључени и тестенине, хљеб и рафинисани пиринач, а ако их ипак једете, нека то буде повремена посластица. Такође, треба да избјегавате припрему хране на индустријским уљима, попут сунцокретовог и кукурузног.

Према Пиопи дијети, не би требало да једете више од пола килограма меса недјељно. Предност дајте свјежем месу у односу на сухомеснате прерађевине.

Гладујте једном недјељно

У свакој недјељи треба да одаберете дан у ком ћете између вечере и ручка наредног дана, пити само течност. Док гладујете, пада ниво инсулина у крви и тијело почиње да троши залихе енергије.

Придржавајте се ограничења кад је ријеч о алкохолу

Према Пиопи исхрани, можете уживати у 14 јединица алкохола недјељно и ни чаши више.

Више се крећите

Физичком активношћу не можете исправити штету коју тијелу може нанијети неправилна исхрана, али ако се правилно храните, нисте поштеђени вјежбе. Барем пет пута недјељно треба да идете у получасовну брзу шетњу, а генерално треба да избјегавате сједење дуже од 45 минута без паузе за протезање ногу.

Спавајте седам сати сваке ноћи

Седам сати сна је минимум, а требало би да избјегавате изложеност екранима телефона и рачунара у посљедња два сата пред спавање.

Дишите

Правилно дисање је кључни дио здравог начина живота, а творци Пиопи дијете препоручују да свакодневно радите кратке вјежбе дисања. Удишите пуним плућима пет секунди, а онда издишите ваздух такође пет секунди, фокусирајући се на дах. Вјежбу радите два минута, четири пута дневно.

Проводите време са пријатељима

Пиопи дијета препоручује да сваке недјеље одвојите вријеме за породицу и пријатеље. Тако ћете се више смијати, што је такође добро за ваш организам.

Извор: Б92, Агенције