latinica  ћирилица
23/06/2017 |  09:17 | Аутор: РТРС

Како да се осигурате прије одласка у иностранство!

Осигурана лица Фонда здравственог осигурања Републике Српске за вријеме привременог боравка у иностранству могу да на основу одговарајућег ино-обрасца, уколико им затреба хитна медицинска помоћ, користе здравствену заштиту о трошку ФЗО у земљама са којима БиХ има потписане споразуме о социјалном осигурању.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Споразуми су потписани са Србијом, Црном Гором, Хрватском, Македонијом, Словенијом, Мађарском, Турском, Холандијом, Аустријом, Њемачком, Италијом, Белгијом и Луксембургом. Споразуми су потписани и са Великом Британијом, Чешком и Словачком, али за ове земље ФЗО не издаје ино-обрасце, јер је међународним споразумима другачије регулисано. Важно је да осигураници, ако им затреба медицинска помоћ, код себе имају пасош БиХ.

Осигурано лице прије одласка на пут треба да се јави породичном љекару, који издаје увјерење о здравственом стању осигураника, односно о његовој способности за пут, који домови здравља наплаћују у складу са цјеновницима. На основу увјерења, осигуранику се у надлежној пословници ФЗО издаје ино-образац, који Фонд не наплаћује и са којим осигураник треба да се јави здравственом осигурању земље у коју путује, гдје ће добити одговарајућу потврду, коју ће користити у случају да му затреба неодложна здравствена заштита.

Ино-образац у овим случајевима се може издати за укупно 60 дана у току године. Овај образац није алтернатива путном осигурању, које покрива више ризика у односу на овај образац, те не покрива трошкове циљаног, планираног одласка у иностранство ради лијечења.

Извор. СРНА