latinica  ћирилица
22/06/2017 |  22:31 | Аутор: РТРС

Чувајте се сунчевог зрачења!

Љето је доба године када је излагање сунцу највеће, али од њега се треба штитити и када нисмо на плажи. Током љетњих мјесеци, наша кожа је највише изложена сунчевом зрачењу, које може да буде веома опасно и штетно, нарочито инфрацрвено зрачење.
Илустрација (Foto: profimedia) -
Илустрација (Foto: profimedia)

Сунце зрачи инфрацрвеним зрачењем (ИР), видљивом свјетлошћу и ултраљубичастим зрачењем (УВ).

Од укупне сунчеве енергије која долази до површине Земље, највећи дио зрачења од чак 54 до 56 одсто представља ИР зрачење, 39 одсто је видљиво свјетло и око пет до седам одсто представља УВ зрачење.

Приликом дугог излагања сунцу оштећење коже изазивају УВБ и УВА зраци, али и ИР-А зраци, који најдубље продиру у кожу.

- Треба бити веома опрезан са ултрацрвеним А зрачењем. За разлику од УВ зрака који оштећују ћелијску мембрану, ИР-А зраци пролазе у саму ћелију, у митохондријама доводе до оксидативног стреса и ослобађања слободних радикала, долази до структурних промјена у колагену, што додатно значајно убрзава процесе старења коже већ изазваног УВ-зрачењем - открила је др Јелена Стојковић Филиповић са Клинике за дерматовенерологију КЦС.

Нагласила је да је у свакодневном животу потребно да се посебно чувамо од те врсте зрачења.

Заштита од штетног сунчевог зрачења најважнија је код дјеце, а педијатар Горан Вукомановић каже да је важно да родитељи на љетовање понесу адекватну заштиту за дјецу.

- Сунчеви зраци су најјачи у периоду од 11 до 16 сати, па је дјецу у том периоду потребно склонити са сунца колико год је то могуће. Претјерано излагање коже сунцу већ од првог дана има велики утицај на стање коже током цијелог живота - појаснио је он.

Крема за сунчање се наноси на све дијелове коже десетак минута прије изласка на сунце, а мазање се понавља у зависности од боје коже, пигмента и претходне изложености коже сунцу.

- Обратите пажњу да одабрана крема обавезно има заштиту и од инфрацрвеног ИР-А зрачења, а не само од УВБ и УВА зрака. Идеално би било да одабрана крема штити такозваним иновативним природним филтерима - појаснио је он.

Извор: Танјуг