latinica  ћирилица
20/06/2017 |  21:40 | Аутор: РТРС

Када кихнемо, бактерије "лете" и до четири метра у даљину

Аустралијски истраживачи недавно су открили да патогене материје које избацујемо када кашљемо или кишемо могу да "путују" кроз ваздух и до четири метра у даљину, као и да остану живе и до 45 минута.

Студија је утврдила и да су се капљице избаченог садржаја сушиле у различитим временским размацима, док су се сударале са честицама ваздуха.

Директорка Лабораторије Квинслендског универзитета за технологију Лидија Моравска каже да је ово истраживање вјероватно једна од првих студија дужине опстанка бактерија и клица отпорних на медикаменте у спољној средини, по њиховом избацивању кихањем или кашљањем.

"Жељели смо да испитамо колико капи носиоци бактерија, које избацујемо кашљањем или кихањем, могу да далеко да 'одлете' и колико дуго могу да буду у стању да инфицирају људе", каже професорка наводећи да се капљице које се искашљу разлажу у два различита периода времена.

Одмах пошто их искашљемо, капи се сударају са честицама ваздуха, тренутно се суше и хладе, па постају довољно лаке да могу да остану у ваздуху.

"Открили смо да концентрација активних бактерија у осушеним капима убрзано опада у првих 10 секунди, код већине њих. Једна подгрупа бактерија, међутим, опстајала је и дуже од 10 минута. То нам говори да су неке бактерије (pseudomonas aeruginosa) отпорније и да остају одрживе у ваздуху довољно дуго да представљају ризик од инфекције, поготово код људи са респиратирним проблемима", наводи она.

Научници претпостављају да се то догађа због тога што су избачене капљице произведене у различитим дијеловима респираторног система, тако да носе различит "товар" бактерија.

"Већим капљицама које носе бактерије потребно је више времена да испаре што их чини много отпорнијим на распадање и способнијим да одрже бактерије у животу у дужем периоду", закључује Лидија Моравска.

Извор: Б92