latinica  ћирилица
20/06/2017 |  08:07 ⇒ 08:07 | Аутор: РТРС

Натјерали га да посјече омиљено дрво, а онда је одлучио да се освети

Шта бисте ви урадили да вам градске власти наложе да морате да посјечете своје омиљено дрво и још да платите све трошкове? Па, један човјек из Редондо Бича у Калифорнији пажљиво је испланирао своју освету, а три године касније све открио у писму градоначелнику.
Омиљено дрво (фото:AP/Ilustracija) -
Омиљено дрво (фото:AP/Ilustracija)

Несвакидашња прича насловљена "Тајно сам посадио дрво џиновске секвоје у дворишту мог градоначелника" освојила је срца и симпатије многих људи широм свихета, а подјељена је на друштвеним мрежама више стотина хиљада пута.

"Здраво. Ја сам арбориста. То значи да се професионално бавим култивацијом, негом и гајењем дрвећа у урбаним срединама. Обожавам дрвеће. Мислим да дрвеће спада у најлепша, највеличанственија и најстарија жива бића на нашој планети. Данас ћу вам испричати причу о животу, смрти и освети.

Прије три године, градски савјет Редондо Бича наредио је смрт 30 година старог дрвета, чије је корјење почело да пробија тротоар испред моје куће. Градске власти су примјетиле и издале смртну пресуду. Осим тога, натјерали су ме да платим оштећења на тротоару и његово одстрањивање.

Волио сам Клајда (дрво). Почињем да старим, а садња нечега за шта знам да ће ме увелико надживјети представља за мене веома посебан осјећај. Изузетно сам пазио на њега. Дренирао сам околно земљиште, поставио му 'штаку' да се наслони док још није ојачао и гледао га како расте. Таман пошто је Клајд почео да постаје јак, развија свој корјенски систем, шири своју крошњу и 'осамостаљује' се, градоначелник је одлучио да извади моје прелијепо дијете.

Градоначелниче Стиве Аспеле. Убили сте моје дијете.

За то ћете ми платити. Прије двије године и седам мјесеци тајно сам засадио 45 обалских и 82 џиновске секвоје у разним парковима, двориштима и јавним површинама широм града.

Данас, коријенски систем сваког од њих је најмање 10 метара у пречнику и дубоко укорјењен у земљишту. Можда сте примјетили дрво које расте испред градске вијећнице или оно које је никло у вашем дворишту. То је џиновска секвоја и наредних мјесеци ће почети рапидно да расте.

Убили сте мог Клајда, али сам га замјенио са стотину живих џинова. И џинови ће постати. За неколико година порашће до висине од неколико десетина метара и живјеће више од 2.500 година. То је много дужи период од оног када је Исус рођен до данас. Да бисте одстранили једног од њих, коштаће вас најмање 1.500 долара. И сада ја вама предајем рачун, као што сте ви мени прије три године на данашњи дан.

Поздрав, господине. Нека ваш град буде преплављен дрвећем. И нека Клајд почива у миру."

Извор: РТС, БОРД ПАНДА