latinica  ћирилица
16/06/2017 |  19:24 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Тинејџери морају дуже да спавају

Док се ви љутите на своје тинејџере јер се ујутру тешко буде, из Америчке академије медицине сна поручују да им заиста није лако.
Учење (Фото: Thinkstock) -
Учење (Фото: Thinkstock)

Док се ви љутите на своје тинејџере јер се ујутру тешко буде, из Америчке академије медицине сна поручују да им заиста није лако. Рано устајање доводи до хроничног умора, па стручњаци сматрају да часови за средњошколце не би требало да почињу прије 8.30. Они тврде да би то сигурно позитивно утицало на њихову енергију, побољшало им концентрацију и одржавање пажње на настави.

- Часови који почињу рано онемогућавају адолесцентима да се довољно наспавају током радне недјеље, што доводи до хроничног умора који је повезан са многим проблемима у школи - каже вођа истраживања које је спровела Академија, др Натанијел Вотсон.

- Почетак наставе у 8.30 или касније би им помогло да се наспавају, а њихове когнитивне функције би биле на највишем нивоу.

Стручњаци објашњавају да је тинејџерима потребно између осам и десет сати сна, јер та количина спавања доприноси њиховом добром здрављу и стању организма. Али, истраживачи су утврдили да две трећине њих не спава дуже од седам сати, што може да доведе до лоших резултата у школи, повећања тјелесне тежине, поремећаја метаболизма, депресије, ризичног понашања.

Извор: Срна