latinica  ћирилица
13/06/2017 |  08:42 | Аутор: РТРС

Трешње - лијек из припроде

Истраживања су показала да двадесет трешања има 10 пута јаче дејство од једне таблете аспирина, а при томе не иритирају желудац. Осим тога што могу да ублаже болове, трешње могу да утичу и на здравље костију и на спречавање срчаних болести и рака.
Трешње - Фото: nezavisne novine
ТрешњеФото: nezavisne novine

Заштита срца

Трешње се у нутриционистичком смислу сматрају важним извором керцетина. Овај флавоноид има јака антиоксидативна својства и на тај начин помаже у спречавању срчаних болести.

Превенција рака

У коштицама трешње налази се мала количина амигдалина, назван још и витамин Б17 или лаетрил, за који се сматра да позитивно утиче на смањење тумора и спречава даље ширење рака и помаже код ублажавања болова проузрокованих канцерогеним процесима.

Ублажавање болова

Једињења која се налазе у трешњама блокирају упалне ензиме и смањују болове. Ово нарочито важи против болова изазваних гихтом и артритисом.

Бубрежни каменац

Од петељки трешње може да се направи чај који подстиче избацивање мокраће, што се препоручује онима чији организам ствара каменчиће у бубрезима.

Здравље костију

Трешње се сматрају изврсним извором хемијског елемента бор, што у комбинацији са калцијумом и магнезијумом, који такође садрже, изузетно повољно утиче на здравље костију.

Виталност и скидање килограма

Трешње су идеална намирница ако желите да повратите енергију и добру линију. Чак се препоручују и онима који желе да оставе цигарете. Сваки пут кад се јави жеља за цигаретом поједите шаку трешања.

Оне су богате влакнима, витаминима А, Б и Ц, садрже много минерала, посебно калцијума, гвожђа и калијума. Свака трешња има само четири калорије, имају једнаке количине угљених хидрата и протеина, а уопште немају масноћа.

Извор: Вечерње новости