latinica  ћирилица
11/06/2017 |  15:13 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Руски возачи више вјерују иконама него безбједносном појасу

Возачи у Русији више вјерују иконама него безбједносном појасу у возилу, објавио је њемачки лист "Стандард".
Распеће Исусово (илустрација) -
Распеће Исусово (илустрација)

Новинар "Стандарда" Андре Балин написао је да се у Русији возачи више "ослањају" на иконе Исуса Христа, Богородице, Светог Николаја Чудотворца него на појас и ваздушне јастуке.

Балин се са "језом присјетио ноћног путовања у таксију у Москви, када је возач Јерменин јурио по руској пријестоници као да га неко гони".

Када је Балин покушао да се веже, возач је одговорио "са презривим уздахом" и показао на икону која је висила у аутомобилу.

Балин је истакао да да је због специфичног "начин вожње Руса" метро "најпоузданије превозно средство" у Москви, преноси "Спутњик".

Према његовим ријечима, број аутомобила по глави становника у Москви није већи него у Европи, али је мрежа путева сувише мала за град у којем живи више од 12 милиона људи.

Балин је навео да се град годинама бори са великим саобраћајним гужвама, те да свако "ко петком жели да оде у викендицу, треба да има вријеме и нерве".

Њемачки "Стандард" наводи да је прошле године више од 20.000 људи у Русији погинуло у саобраћајним несрећама, што је шест пута више него у Немачкој.

"Иако је и у метроу гужва, у Москви је ипак најсигурније превозно средство", закључио је Балин.

Извор: СРНА