latinica  ћирилица
07/06/2017 |  16:54 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Сјеменке бундеве: 9 разлога да се једу сваки дан!

Одличне су за физичко, али и психичко здравље. Научници су установили да сјеменке бундеве показују одличне резултате у смањењу симптома депресије
Сјеменке бундеве (Фото:  zsusveganpantry.com) -
Сјеменке бундеве (Фото: zsusveganpantry.com)

Сјеменке бундеве се у медицинске сврхе користе већ хиљадама година. Богате су извор магнезијума, калцијума, калија, гвожђа, цинка и витамина К. Одличан су избор за грицкање јер су богате омега 3 масним киселинама које су тијелу неопходне за одржавање здравља срца и регулисање крвног притиска. Откријте изненађујуће здравствене предности сјеменки бундеве и зашто их треба јести умјесто нездравих грицкалица.

1. Против рака
Истраживање које су провели шпански научници показало је да сјеменке бундеве садрже спојеве које се успјешно боре против ћелија рака. Још једно истраживање, овог пута њемачких научника, потврдило је да жене које су прошле кроз менопаузу и свакодневно једу сјеменке бундеве имају за 23 одсто мањи ризик од настанка рака дојке.

2. Добре за здравље простате
Уље сјеменки бундеве се користи за лијечење повећане простате (хиперплазије). Ово уље садржи фитохемикалије и антиоксидансе који смањују ниво слободних радикала у тијелу и спречавају настанак канцерогених ћелија.

3. Ублажавају симптоме менопаузе
Ако тражите природан начин да побољшате расположење или ублажите симптоме менопаузе, сјеменке бундеве су одличан избор. Оне регулишу нападаје врућине, главобољу, смањују бол у зглобовима и смањују учесталост наглих промјена расположења. Научници су доказали да сјеменке бундеве повећавају ниво доброг (ХДЛ) холестерола и регулиришу крвни притисак.

4. Смањују холестерол
Истраживања су показала да сјеменке бундеве лош холестерол могу смањити за 13 одсто, а ниво укупног холестерола за 10 одсто. Такође, смањује ризик од настанка крвних угрушака, болести кардиоваскуларног система, можданог и срчаног удара.

5. Штите од дијабетеса
Сјеменке бундеве су богате здравим незасићеним масним киселинама. Установљено је да су добре у регулисању висине шећера у крви и повећању осјетљивости тијела на инсулин. Бројни стручњаци дијабетичарима препоручују сјеменке бундеве као намирницу коју треба свакодневно да једу.

6. Добре за мршављење
Богат су извор влакана и протеина, ствари које су кључне у губитку килограма. Само 30 грама сјеменки бундеве има око 5 грама протеина, што ће вас дуже држати ситима. Ипак, треба да се једу умјерено јер шоља сјеменки садржи око 285 калорија.

7. Побољшавају расположење
Одличне су за физичко, али и психичко здравље. Научници су установили да сјеменке бундеве показују одличне резултате у смањењу симптома депресије. Одличне су за смањење стреса и анксиозности. Једним истраживањем се показало да повећавају жељу за сексом.

8. Олакшавају артритис
Научници су установили да сјеменке бундеве имају антиупално дјеловање које ублажава симптоме артритиса. Ако патите од артритиса, сваки дан поједите око 30 грама сјеменки бундеве како бисте олакшали симптоме артритиса.

9. Спречавају настанак остеопорозе
Особе којима у тијелу недостаје цинка треба да размисле и од томе да почну да грицкају сјеменке бундеве. Оне су одличан извор цинка, минерала који је потребан за изградњу костију. Само 1/4 шоље сјеменки бундеве садржи чак 17 одсто препоручене дневне вријидности цинка.

Аутор: namirnice.ba