latinica  ћирилица
07/06/2017 |  16:35 | Аутор: РТРС

Беспарица уништава здравље

Осим што постоји дупло већа шанса да доживе срчани удар, особе са новчаним проблемима могу да имају и низ других здравствених тегоба
Беспарица = стрес - Фото: илустрација
Беспарица = стресФото: илустрација

Стрес због несташице новца може да изазове озбиљне здравствене проблеме. Финансијске потешкоће дјелују деструктивније на здравље него што се мислило.

Осим што постоји дупло већа шанса да доживе срчани удар, особе са новчаним проблемима могу да имају и низ других здравствених тегоба, показало је америчко истраживање са Бостонског универзитета.

Да има чир на желуцу и сметње у варењу изјавило је 27 одсто људи који се боре са беспарицом, док, с друге стране, само осам процената оних који не брину због пара има истовјетне здравствене проблеме.

Од главобоље и мигрене пати чак 44 одсто људи који су под стресом због недостатка новца, а само 4 процента оних без финансијских брига има мигрене. Напетост у мишићима у крсном дијелу осјећа 65 одсто особа са новчаним тешкоћама, а због лошег материјалног стања неријетко осјећају и жестоке болове у овом дијелу леђа или у мишићима.

Извор: Новости