latinica  ћирилица
05/06/2017 |  19:11 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Са тржишта у БиХ повучена је храна за бебе до 12 мјесеци "Новалак ЦЦ" (ВИДЕО)

Са тржишта у БиХ повучена је храна за бебе до 12 мјесеци "Новалак ЦЦ", због сумње да садржи штетне састојке који могу бити опасни по здравље.
Медис повукао храну за бебе због неисправности производа - Фото: СРНА
Медис повукао храну за бебе због неисправности производаФото: СРНА

Други споран производ Новалак 1 није присутан на нашем тржишту, саопштили су из Агенције за безбједност хране БиХ.

Како наводе у предузећу "Медис", разлог за повлачење је вјероватно неадекватан садржај естера масних киселина који је утврђен у анализи: "Будући да су предузећу 'Медис' квалитет производа и безбједност потрошача на првом мјесту, да би се искључиле било какве могуће негативне посљедице по здравље, савјетујемо купце да не употребљавају производ Новалак ЦЦ, серија 45405."

У Агенцији за безбједност хране потврдили су нам да се овај производ са тржишта повлачи из превентивних разлога.

Други споран производ Новалак 1, који је повучен у земаљама региона, није присутан у БиХ, тврде у агенцији: "Према запримљеној повратној информацији од компаније 'Медис Интернатионал' Сарајево, заступника за дистрибуцију производа Новалац, производ Новалац 1, серија 9828301, рок употребе 1.9.2019, није присутан у БиХ, док је производ Новалац цц, серија 45405, рок употребе до 23. 9 .2018. присутан и на тржишту БиХ, те ће се спровести мјере поврата производа и обавјештавања свих веледрогерија и апотека о поврату с тржишта БиХ."

У предузећу Медис напомињу да се утицај спорних супстанци на људско здравље истражује деценијама, али да још није потпуно дефинисан и јасан.