latinica  ћирилица
31/05/2017 |  16:28 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Свјетски дан мултипле склерозе (ВИДЕО)

Данас се обиљежава Свјетски дан мултипле склерозе.
Свјетски дан мултипла склерозе - Фото: РТРС
Свјетски дан мултипла склерозеФото: РТРС

Од овог тешког неуролошког обољења у Републици Српској болује 1.700 људи. Обољење чији се узрок још поуздано не зна, јавља се са, у почетку, симптомима који се тешко уочавају.

Обољели од мултипле у центру Бањалуке суграђанима су указали на проблеме с којима су суочени, али и затражили су да буду прихваћени.

Наташа Симић званичну дијагнозу болести добила је прије 14 година, али су се први, тихи, симпоми попут сталног умора и трњења тијела појавили много раније.

Наташа каже за обољеле је веома важно да буду укључени у нормалан живот и да им буде омогућено запошљавање.

- Свако јутро кад устанем треба неко да је стално са мном да ми помаже у нормалним радњама, да одем до аута и слично. И на послу радне колеге имају разумијевање, прича Наташа, која је ичлан УО Удружења мултипла склерозе Републике Српске.

Скупа лијечења тешко су доступна за обољеле без помоћи надлежних. Како би се болест контролисала и како би била спријечена појава инвалидитета, неопходно је на вријеме почети са лијечењем.

Од 1.700 обољелих, на листи ФЗО их је 75.

- Ми сада имамо око 20 лијекова на листи и имамо адекватна лијечења, истиче Сања Гргић, национални координатор за мултипла склерозу, док Владо Ђајић, директор УКЦ Републике Српске наводи да се код нас примјењују најсавреманији облици лијечења у региону.

Од сутра ће бити отворен и хуманитарни број 1415 за помоћ раду Удружења мултипле склерозе Републике Српске.