latinica  ћирилица
31/05/2017 |  09:35 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Пилоти ЈНА сретали НЛО

Средином осамдесетих година у Команди Ратног ваздухопловства у Београду успостављено је "тијело" које се бавило сусретима пилота тадашње ЈНА са НЛО.
Мајор Хамзић - Фото: nezavisne novine
Мајор ХамзићФото: nezavisne novine

Овај потез је био изнуђен јер су се наши авиони веома често сретали на небу са летећим објектима чију структуру и брзине које су постизали нису знали да објасне, тврди тадашњи пилот ЈНА пуковник Суад Хамзић за "Вечерње новости". Откривајући пилотске приче које остављају без даха, тврди да је лично имао три блиска сусрета са "летећим тањирима".

"Најупечатљивији ми је остао онај од 20. августа 1970. године, када сам у двосједу Миг 21 са пилотом Душаном Стипићем имао блиски сусрет са таквом летјелицом изнад Плашког. Послати смо на основу узбуне Радарског центра и врло брзо стигли у визуелни контакт са објектом, веома великим, који је исијавао свјетло. Пењали смо се ка њему надзвучном брзином, али никако нисмо могли да му оцијенимо висину. Процјењивао сам да је негдје на 22.000 метара. У једном тренутку објекат који је лебдио и који смо гледали убрзао је и нестао. Изгубио се и са радара", прича Хамзић за "Новости".

Он додаје да је неколико мјесеци касније сличан објекат лебдио изнад аеродрома у Бихаћу и пошто га је са земље угледала група пилота нестао је на исти начин. Почетком 1974. у ноћном лету на маршрути од Карловца до Дуге Ресе, такође послије радарског упозорења са земље, како указује Хамзић, пролетио је поред свјетлећег НЛО. Хамзић додаје да пилоти не воле да говоре о овим сусретима јер се догађало да "испадају луди".

Извор: Независне новине