latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:41 | Аутор: РТРС

Медицински робот први пут у операционој сали у Бечу

Недавно су у универзитетско-клиничком центру у Бечу "AHK Wien" први пут у Аустрији одстрањена два бубрега помоћу медицинског робота "Да Винчи".

Бубрези су одстрањени живим даваоцима органа и успешно пресађени пацијентима примаоцима, а органи су у оба случаја одмах преузели функције. У свијету је до сада изведено преко 700 операција ове врсте. Већина захвата је спроведена у Америци.

Медицински тим под вођством др Андреаса Залата са Универзитетске клинике за хирургију извео је операцију без компликација, а робот ће се и убудуће користити у одговарајућим ситуацијама. "Код оваквих захвата ништа непредвиђено не смије да се догоди. Када су комплексне операције са крвним судовима у питању робот представља предност, јер пружа даваоцима органа више сигурности", изјавио је др Залата.

Одељење за трансплантацију нуди одстрањивање бубрега минимално инвазивном хирургијом већ дуги низ година и спроведе 35 захвата годишње. Развој ове технике употребом медицинског робота "Да Винчи" могао би да повећа успјешност одстрањивања бубрега која тренутно досеже 95%.

Извор: Б92, Агенције