latinica  ћирилица
26/05/2017 |  16:40 | Аутор: РТРС

Да ли правилно перете руке?

Да ли сте знали да само пет одсто људи пере руке када би требало, односно послије одласка у тоалет, прије јела, послије вожње јавним превозом и слично?
Прање руку (Фото:Thinkstock) - Фото: СРНА
Прање руку (Фото:Thinkstock)Фото: СРНА

Студија која је обухватила више од 3.000 испитаника показала је да је 10 одсто корисника јавних тоалета напустило тоалет не оправши руке, а од оних који то јесу учинили, 33 одсто није користило сапун.

Истраживачи су такође открили да површине у јавном простору додирујемо 3,3 пута у року од сат времена, а своје лице или уста око 3,6 пута, што значи да сви бацили које "покупимо", на крају завршавају у нашем организму.

Дакле, јасно је да је неопходно добро опрати руке. Али, шта то у ствари значи?

Да ли вода мора да буде врућа како бисте добро опрали руке?

Тачно је да топлота убија бактерије, али би вода морала да буде кључала, како би их заиста елиминисала. Дакле, потпуно је свеједно да ли ћете руке прати топлом или хладном водом.

Да ли је антибактеријска течност боља од сапуна?

Потребно је још много истраживања како би се добио одговор на ово питање. Једна студије спроведена 2007. показала је да супстанца која се налази у већини антибактеријских сапуна и течности - триклосан - не смањује број бактерија на рукама човјека ништа више од обичног сапуна.

Штавише, низ студија показао је да триклосан повећава ризик од рака и отпорности бактерија на антибиотике. Зато је триклосан забрањен у САД и Европској унији.

Чиме треба сушити руке?

Кад сте у журби, обично падате у искушење да пустите да се руке осуше саме од себе, али је то велика грешка. Наиме, влажне руке много лакше "покупе" бактерије, него суве.

С друге стране, да ли је боље користити сушилицу за руке или пешкир/папирне убрусе? Мишљења су подијељена. Чист убрус или пешкир односе превагу над старомодним сушилицама за руке, али су модернији апарати подједнако ефикасни као брисање руку. Међутим, они су толико јаки да разносе бациле по тоалету, а студије су показале да могу да пренесу вирус метар и по даље у просторији.

У сваком случају, чиме год сушите руке, учините то темељно и побрините се за простор између прстију.

Извор: Б92