latinica  ћирилица
24/05/2017 |  17:23 | Аутор: РТРС

Седам "здравих" грешака које често чинимо

Мислите да су узимање витамина сваког јутра, рани одлазак у кревет и дијетална пића добри за ваше здравље? Савјети стручњака можда ће вас изненадити...
Храна (Фото: Thinkstock) -
Храна (Фото: Thinkstock)

Ево које су најчешће грешке које правимо из жеље да живимо здравије:

Пијете дијетална пића

Кад људи одлуче да поведу рачуна о линији и здрављу, једна од првих промјена је прелазак на "дијеталне" производе, од сокова до млијечних производа.

Али, недавно спроведено америчко истраживање показало је да особе које у великим количинама пију дијеталне варијанте сокова и газираних пића имају три пута виши ризик од можданог удара и деменције у каснијим годинама.

Налази научника са Универзитета у Бостону показују да вјештачки заслађивачи који се додају у сокове из за сада неутврђених разлога могу да доведу до озбиљнијих проблема са здрављем од самог шећера.

Раније студије су такође показале да дијетални напици повећавају ризик од гомилања килограма, јер "навуку" тијело да очекује шећер.

Истраживање објављено у стручном журналу Дијабетес каже да старији људи који сваког дана пију дијетална газирана пића током десет година имају значајно већи обим струка од њихових вршњака који никада не пију такве напитке.

Ако сте "навучени" на неко газирано пиће са вјештачким заслађивачем, замијените га киселом водом у коју ћете додати мало лимуновог сока или кришке поморанџе, на примјер.

Узимате витамине ујутру, уз доручак

Седам од десет људи који узимају витаминске суплементе то чини ујутру, али нова истраживања показују да то није баш најбољи тренутак.

Рецимо, ако доручкујете топлу овсену кашу, паленту или нешто слично, уз додатак млијека, смањићете апсорпцију гвожђа из суплемената које узимате за готово три четвртине.

Другу "јутарњу опасност" представљају полифеноли које садрже чајеви и кафа, који спречавају апсорпцију важних минерала, цинка, калцијума, магнезијума, на примјер.

Како то да исправите? Љекари и нутриционисти савјетују да суплементе не узимате уз доручак, него нешто касније, кад је већ активирано лучење желудачне киселине која ће допринијети бржем варењу.

Најбоље би било да витамине узимате са обичном водом, а идеално би било да чај, кафу или било који топли напитак не попијете током два сата након што сте узели суплементе који садрже гвожђе.

Претпостављате да "биљно" значи "здраво и безбједно"

Људи често претпостављају да су сви биљни производи аутоматски и безбјени и здрави, јер су "природни".

Али, сви лијекови и помоћна љековита средства имају своје предности и мане, а нису изузетак ни биљни препарати. Неки од њих чак могу да буду и штетни ако се комбинују погрешно, или уз одређене лијекове који се добијају на рецепт.

Рецимо, кантарион може да направи проблем и умањи дејство пилула за контрацепцију, а код неких људи може да изазове и појачану осјетљивост на сунце.

Дакле, ако желите да узимате неки препарат на биљној бази, пажљиво прочитајте упутство и ако имате било какву дилему, посавјетујте се са љекаром опште праксе или фармацеутом.

Претјерујете са уносом влакана

Савјетују нас већ годинама да "уносимо више влакана" да бсимо потпомогли варење, и то је у највећем броју случајева исправно. Али, ако спадате у оних 20 одсто популације која има проблем са синдромом иритабилних цријева, сувише намирница богатих влакнима може појачати тегобе и изазвати надутост и болове у стомаку.

Понекад, сувише махунарки, воћа, поврћа, може изазвати гасове, надимање, или погоршати дијареју уколико нас тренутно мучи.

Сувише ревносно се мажете кремама за заштиту од сунца

Током протеклих 20 година, Сунце је проглашавано великим непријатељем здравља. Али, сада се показало да ако баш никад не мрднете из куће без креме за заштиту од сунца можете доћи у ситуацију да вам недостаје витамина Д.

Прешли сте са шећера на мед

Иако је мед природан заслађивач, супена кашика и даље има 17 грама "додатог шећера", што је више од половине препорученог дневног уноса.

Често се може чути да је мед и добар извор минерала, да је богат гвожђем, али то су толико мале количине да би за неки значајнији унос гвожђа требало да поједете 123 кашичице меда дневно.

Такође, немојте се заносити идејом да су јаворов сируп, агавин сируп и сличне варијанте здраве. Врло је једноставно: не постоји "здрав" заслађивач који можете користити колико год хоћете. Сви до једног су калоријске бомбе и морају се користити умјерено.

Превише спавате

Наше тијело се обнавља кад спавамо, али ако спавате десет или више сати током 24 часа, то ће вам донијети више штете него користи, упозоравају стручњаци из Америчке академије за медицину сна.

Истраживања показују да ризик од болести срца, можданог удара или дијабетеса расте код особа које превише спавају.

Такође, утврђено је да само два сата у кревету дуже него што смо навикли повећава ризик од болова у леђима и депресивних стања. То се приписује продуженом периоду неактивности.

Колико би требало да спавате? Истраживања показују да је најнижи ризик од обиљних проблема са здрављем као што су кардиоваскуларни проблеми, дијабетес и слично, код особа које спавају препоручених седам сати у току ноћи, преноси британски "Мирор".

Ако не можете да "саставите" ни тих седам сати, покушајте да смањите вријеме проведено пред мониторима и екранима. То би значило - без телевизије, таблета, телефона, компјутера у касним поподневним и вечерњим сатима. А није лоша идеја ни да себи укинете кафу послије три сата поподне.

Извор: Мондо