latinica  ћирилица
22/05/2017 |  19:14 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Ниже цијене лијекова тек средином јуна (ВИДЕО)

Босна и Херцеговина почела је регулисати велепродајне цијене лијекова на тржишту. Агенција за лијекове објавила је максималне цијене. Очекује се да би грађани, најкасније за мјесец дана у апотекама, лијекове могли плаћати јефтиније.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Свој дио посла, кажу у Агенцији, они су обавили. Највеће велепродајне цијене у петак су објављене на њиховој интернет страници.

- У наредних 10-15 дана имаћемо, од стране осталих чинилаца и ланцу дистрибуције лијековима, поступак нивелације цијена у складу са цијенама које смо ми објавили на нашој интернет страници - наводи Биљана Тубић, помоћница директора за сектор лијекова, Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ.

У Фармацеутској комори, међутим, тврде да фармацеути још не знају у којем року они треба да нивелишу цијене. Друга је прича, кажу, што се мање апотеке плаше да ће негативна нивелација ићи преко њихових леђа.

- Први повољан моментат кад буде спустићемо цијене. То не зависи само од нас, зависи од фондова, произвођача, добављача... Када се цјеновници усагласе, ми смо ту да будемо на услузи за наше пацијенте - наводи Зорица Тасовац, портпаролка Фармацеутске коморе Републике Српске.

Прву разлику купци би могли да осјете тек средином јуна. У апотекама кажу да треба припремити нивалецију више од 4.000 лијекова који су се нашли на списку Агенције. Сада се чека да веледрогерије формирају своје цијене у складу са новим правилником.

- Малопродаја ће свакако настојати да заштити своје пословање и од велепродаје ћемо тражити покриће негативне нивелације - каже Наташа Станојевић, маркетинг менаџер, Моја апотека.

Процјењује се да ће највише уштедјети фондови- око 50 милиона КМ. Нове цијене резултат су Правилника о начину контроле цијене лијекова. Поједини лијекови биће јефтинији 10-50 одсто.

Ипак, инспектори Агенције контролисаће само велепродајне цијене, малопродаја чија маржа у Српској иде до 20 одсто, у надлежности је ресорних министарстава здравља.

Међутим, у Агенцији наводе да још има простора за појефтињење, јер БиХ једина у окружењу исти ПДВ наплаћује и за луксузну робу и за лијекове.

- Оно на чему треба инсистирати код власти јесте сензибилизитет према лијековима као посебној врсти робе у смислу снижавања стопе ПДВ-а на њих - сматра Тубићева.

Правилником чија примјена се чека већ готово седам година обухваћени су само лијекови који се издају на рецепт. Када се његов ефекат коначно буде видио у апотекама, БиХ би требало да престане да носи епитет најскупље у региону.