latinica  ћирилица
22/05/2017 |  12:50 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Ниво мора би до краја вијека могао да порасте за два метра

Екстремне поплаве дуж обала могле би да постану много учесталије ако ниво мора настави да расте у наредних неколико деценија, показује ново истраживање.
Море - Фото: РТРС
МореФото: РТРС

Научници предвиђају да би ниво мора до 2030. године могао да порасте за око 10 центиметара. То ће бити довољно да се учесталост поплава у многим дијеловима свијета удвостручи, док ће се у тропским подручјима увећати за чак 25 пута.

Посљедице по заједнице и екосистеме у тим подручјима биће катастрофичне, наводе научници. Ниво мора сада се, на годишњем нивоу, подиже за око три милиметра. Иако се можда не чини да је то много, човејчанство већ осјећа посљедице вишег нивоа воде и еродирајућих обала, пише "Верге".

Цјелокупна насељена подручја већ годинама су изложена све учесталијим поплавама, које су посљедица глобалног загријавања. То ће се и даље наставити и још повећати, а посљедице ће бити све горе.

Површина мора расте, објашњавају научници, јер угљен-диоксид и остали гасови проузрокују раст температура које топе лед. Настала вода утиче у свјетске океане. Све док се у атмосферу буду испуштали штетни гасови, дотле ће расти и висина мора.

Према тренутним процјенама, ниво површине мора ће се до 2050. подићи за између 10 и 20 центиметара, а до 2100. године за између 30 и 210 центиметара - што звучи заиста катаклизмично.

Извор: theverge.com