latinica  ћирилица
22/05/2017 |  09:38 ⇒ 09:49 | Аутор: РТРС

Зелени чај и чоколада чувају срце

Да бисте сачували срце стручњаци савјетују да у јеловник убаците неколико намирница, за које су многе научне студије показале да су веома дјелотворне за очување здравља овог органа и крвних судова.
Зелени чај - Фото: flickr.com
Зелени чајФото: flickr.com

За дуг живот и правилан рад срца најважније су здрава исхрана и честа физичка активност. Да бисте сачували овај орган који ради 24 сата стручњаци савјетују да у јеловник убаците неколико намирница, за које су многе научне студије показале да су веома дјелотворне за очување здравља овог органа и крвних судова.

Цијеле житарице

Уколико бели хлеб замените хлебом направљеним од зрна целих житарица можете да смањити ризик од добијања коронарне болести и срчаног удара. Хљеб од зрна цијелих житарица садржи четири пута више влакна од бијелог хлеба, а има и већу нутритивну вриједност.

Орашасти плодови

Можда имају велику масноћу, али мононезасићене масти из орашастих плодова унапређују здравље срца. Конзумирање једне порције орашастих плодова као што су ораси, лешници, бадеми, кикирики, смањује ризик од коронарних болести и ниво лошег холестерола.

Чоколада

Многа истраживања су показала да особе које редовно једу два реда чоколаде која садржи 70 одсто какаа, имају бољи проток крви. Полифеноли у тамној чоколади ослобађају азотне оксиде који повећава артеријску дилатацију, побољшавају проток крви и смањују нагомилавање тромбоцита, што доводи до јачања срца.

Авокадо

Ово тропско воће богато је витамином Б, посебно витамином Б5 који регулише адреналин. Нјегова кремаста текстура, монозасићене киселине и протеини које садржи, смањују повећани апетит и повољно утичу на рад срца.

Сјеменке бундеве

Ове семенке богате су магнезијумом који ослобађа од стреса и чува срце и крвне судове. Оне такође садрже и доста протеина и здравих масноћа које стварају осјећају ситости и помажу у скидању сувишних килогама.

Зелени чај

Зелени чај побољшава функцију ендотелних ћелија које круже крвотоком и које су задужене за добро функционисање крвних судова. Лоша функција ендотелних ћелија доводи до задебљања зидова артерија што изазива срчана обољења, па се зато препоручује шоља овог чаја на дан, како би артерије остале здраве.

Извор: Агенције