latinica  ћирилица
21/05/2017 |  13:35 | Аутор: РТРС

Лијече бол, повећавају ризик од инфаркта

Дуготрајно узимање нестероидних лиекова против болова и упала, који се издају без рецепта, повезано је са повећаним ризиком од срчаног удара - у просјеку за 20 до 50 одсто

Дозирање и укупно вријеме узимања лијекова није утицало на повећање. Ово откриће представљено је у новој студији, заснованој на истраживању које је спровела група истраживача предвођена докторком Мишел Бали из Болничког истраживачког центра Универзитета у Монтреалу.

У ту групу лекова сврставају се ибупрофен, диклофенак, целекоксиб и напроксен, али се показало да не узрокују директно срчани удар. Ризик од срчаног удара који се повезује са узимањем лијекова против болова расте већ након прве недјеље узимања лијекова, независно од врсте лијека и дозе. Ризик који се повезује с узимањем високих доза је највећи током првог мјесеца узимања лијекова.

Истраживачи, међутим, истичу да су њихови налази само опсервационе природе и да током истраживања нису на систематски начин узети у обзир многи важни фактори попут пушења, конзумације алкохола и гојазности...

- Студија се заснива на информацијама о рецептима и издавању лијекова. Није се водило рачуна о томе да ли су људи заиста пили те лијекове или не - рекао је доктор Амитава Банерџи. Истраживање је донијело добре доказе, али су ризици исказани релативно. Нема јасног описа апсолутног ризика.

Како истраживање говори о повећању ризика од инфаркта, повећање од 20 до 50 одсто код особа с малим ризиком није разлог за бригу, истакао је Стивен Еванс, професор фармакоепидемиологије. Еванс је додао да сви лијекови имају нежељена дејства и да треба водити рачуна о прописивању лијекова против болова. Ова студија не би требало да буде разлог за панику код корисника ових лијекова.

Извор: Новости