latinica  ћирилица
17/05/2017 |  16:21 | Аутор: РТРС

Мирта, опушта и успављује, симбол бесмртности

Симбол љубави и бесмртности са Медитерана је света биљка многих народа. Користи се против упала, болова, прехлада и инфекција дисајних путева.

Мирта (Myrtus communis)  је симбол љубави и бесмртности, незаобилазни дио флоре медитеранског подручја. У јужну Европу је донијета из југоисточне Азије због привлачног изгледа и опојног мириса зимзеленог жбуна који расте и до пет метара, али и љековитости коју су доказали још стари народа. Опојни мирис налик поморанџи испуштају кожасти листови, док бијели звјездасти цвјетови украшавају природу од априла до краја августа.

Плодови су тамноплаве, јестиве бобице величине грашка, дјелотворне против лошег даха, које се користе и као зачин. Сушене, мљевене бобице служе као замјена за бибер док се цијела зрна стављају у различите сосове. Беру се од новембра до краја јануара. Листови дају посебан укус јелима са месом, нарочито јагњетини и свињетини.

Мирта се сматрала светом биљком која је у грчкој митологији припадала Афродити и Деметри, а у римској Венери. Користили су је као афродизијак и садили у вртовима да обезбиједи мир и љубав међу партнерима. Ситни бијели цвјетови симболизовали су чистоћу и смиреност дјевице Марије, а њихов слаткаст мирис њену милост и љубав. Јевреји је такође сматрају једном од четири свете биљке, а код појединих европских народа цвијет мирте се носи на вјенчањима.

Осим као зачин, користи се и у производњи пића, а због умирујућег и дезинфекционог дјеловања употребљава се за производњу етеричног уља и љековитих препарата. Поред етеричног уља, мирта садржи и смолу, горке састојке, лимунску и јабучну киселину. За лијековите потребе сакупљају се само листови или заједно листови и цвјетови, од маја до краја августа.

Чај од листова спрјечава надимање, подстиче избацивање секрета из бронхија и синуса, помаже у лијечењу прехлада и инфекција дисајних путева. Уље грије и дјелује противупално па се користи за ублажавање болова код реуматизма и артритиса. Користи се у козметици, као и у производњи парфема. Етерично уље мирте разбуђује, побољшава концентрацију, повећава храброст и самопоуздање.

Екстракт биљке помаже код чира на желуцу и проблема са варењем, болести цријева и бешике. Штити слузокожу уста и осјетљиве десни, а подстиче и раст косе.

Ликер даје снагу

Народни љекари препоручују ликер од ракије и бобица мирте за побољшање општег здравља организма. Овај напитак се прави од 350 г бобица, 300 г шећера и литар домаће ракије. Све састојке помијешајте у стакленој боци и оставите да одстоји четири до пет недјеља, уз повремено мућкање. Након тога садржај проциједите и ликер пијте ујутру по једну чашицу на празан стомак.

Мирис опушта и успављује

Помало горак, пикантан укус лишћа мирте побољшава арому јестивог уља, сирћета или ракије. Свјежи пупољци и цвјетови без горких зелених дијелова се додају салатама од поврћа и воћа.

Такође, осушени цвјетови и листови дуго задржавају мирис па су погодни за миришљаве врећице које се стављају у гардеробере. Уколико их ставите у јастук, учиниће да се опустите и лакше утонете у сан.

Извор: Вечерње новости