latinica  ћирилица
04/05/2017 |  21:31 | Аутор: РТРС

Вјежбе за бољи сан

Једноставним активностима побиједите несаницу. Дуготрајна несаница носи велики ризик за развој озбиљних поремећаја здравља.
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Да се увече не бисте превртали по кревету и гледали у плафон јер не можете да заспите, покушајте када легнете да урадите неколико вјежби које ће да вас опусте и успавају.

Прије тога, пожељно је да се истуширате мало топлијом водом и попијете шољу чаја од нане или матичњака.

Наравно, уколико је несаница хроничан проблем потребан је савет лекара који може да вас упути на додатна испитивања код неуролога.

Дуготрајна несаница носи велики ризик за развој озбиљних поремећаја здравља. Први у низу је скок притиска, који је ризичан јер је некотролисан. Клиничка пракса је показала да се он дешава управо ноћу и да пацијент обично не осејћа симптоме због посљедица исцрпљености. Друга посљедица несанице је убрзан срчани рад до кога долази усљед повећане концентрације хормона. Нјихове веће количине у крви јављају се у време када је организам ноћу у стању будности уместо да се одмара. Дугорочан дисбаланс хормона нарушава вриједности "централног" хормона - инсулина што пацијента може да уведе у дијабетес.

За добар сан важна је и "рутина спавања" а то значи да на спавање увијек одлазите у исто вријеме, будите се у исто доба дана и не дријемате у поподневним сатима.

Пробајте да примијените неколико предложених вјежби које помажу да лагано утонете у сан.

Привлачење кољена на груди

Лезите на леђа, савијте кољена, удахните дубоко и шакама привуците кољена на груди. Док их привлачите ослобађајте ваздух постепеним издисајем. Поновите вежбу неколико пута, јер ћете тако ублажити напетост у леђима.

Стезање и опуштање

Док лежите у кревету стежите обе песнице из све снаге и издржите тако што дуже можете. Затим, снажно стежите и опуштајте мишиће ногу. Вјежбу изводите пет минута. Она помаже да се уморите и брже заспите.

Протезање и зијевање

Док лежите на леђима, удахните и истегните обје руке изнад главе. Уз издисај, спустите руке поред тијела па се масирајте од груди ка стомаку. Поновите онолико пута колико вам прија, а затим покушајте да зијевате као да сте јако поспани. Организам се зијевањем опушта и припрема за сан.

Удобан положај

Лезите на десну страну, десну руку савијте у лакту, а длан ставите испред лица. Лијеву руку ослоните лактом на кук, а руку спустите испред стомака. Десна нога је испружена, а лијево кољено савијено на душеку, испред десне бутине. Опустите се и уједначите дисање.

Масажа

Да бисте брже и лакше заспали помаже и лагана самомасажа. Најприје, у трајању једног минута кружним покретима масирајте предио око спољних углова ока. Пређите на благу масажу коже око ноздрва лијево и десно, према образима. Наставите масажу цијелом дужином носа, а завршите лаганим кружним покретима масирајући ресицу десног ува.

Извор: Новости