latinica  ћирилица
02/05/2017 |  18:23 | Аутор: РТРС

Пластични путеви, револуционарно рјешење за гушење у ђубрету (ВИДЕО)

На свијету постоји 40 милиона километара путева за чију градњу је, до сада, утрошено стотине милона буради нафте, односно битумена, који се од ње прави.
Пластични путеви - Фото: Screenshot/YouTube
Пластични путевиФото: Screenshot/YouTube

Шкотски инжењер Тоби Макартни је, пошавши од тога како у исто вријеме поправити оштећене путеве и смањити огромну количину пластичног отпада, дошао до потенцијално спасоносног рјешања за оба проблема. Створио је асфалтну масу којој је додата отпадна пластика и тиме успио да створи јачу, трајнију и отпорнију асфалтну масу.

Макартни је на ову идеју дошао када је у Индији видеи да локално становништво отпадном пластиком пуни ударне рупе на путевима, коју потом пале како би се истопила и попунила рупу.

То га је инспирисало да развије индустријску методу производње асфалта помоћу отпадне пластике. Њена суштина је у додавању мјешавине пластичних гранула у асфалтну масу. Грануле замијењују одређени проценат битумена, који повезује све остале сатојке, као што су ризла, пијесак и други.

Свој изум прво је пробао асфалтирајући пут до своје куће, а двије општине у Енглеској већ су почеле да граде путеве користећи његов изум.

Извор: Б92